Новини

Никола Минчев: Ще изслушаме Борислав Сарафов за Мартин Божанов-Нотариуса

   
Никола Минчев: Ще изслушаме Борислав Сарафов за Мартин Божанов-Нотариуса
  bTV

„У гостите, които изслушваме за казуса „Нотариуса“, има притеснение да казват публично имена без да могат да посочат категорично доказателство. Въпреки това ни дават насока къде да търсим – какви преписки има образувани срещу магистрати в Софийската градска прокуратура, какво се е случило с тяхното кариерно развитие“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Никола Минчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, председател на комисията в Народното събрание за разследване на мрежата около Мартин Божанов-Нотариуса.

„Много е важно комисията да свети и осветява различни детайли и ъгли на казуса. Това прави по-трудно замитането му от органите, които са компетентни. Налага се разследващите да се саморазследват. Затова е нужен страничният поглед, за да няма замитане“, допълни той.

„Всичко ни интересува, което е свързано с Нотариуса, с Пепи Еврото. Има публични данни, че Любена Павлова, бившата съпруга на Пепи Еврото, е имала пълномощно от Нотариуса да сключи сделка сама със себе си. Това показва сериозна връзка между двете групи. Ще разследваме толкова назад, колкото ни заведат документите. Има действия, започнали доста назад във времето. Ще разпитаме и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Все още не сме стигнали до него. Въпросите са – какво се прави в момента и какво се е правило досега. Ако е нищо – защо? Около Мартин Божанов-Нотариуса изкача името на Велимир Атанасов, на Калин Чанков, Емил Писков“, подчерта Никола Минчев.

„Меморандум на раздора“

„В меморандума няма нищо толкова скандално. Дискусията, която започна Делян Пеевски, загуби всякакво благоприличие. Това не може да доведе до добър резултат. Целта е да постигнем стабилно управление на страната“, посочи той.

„Най-важното, върху което трябва да се съсредоточим, е съдържанието на документа. Това, което напряга ДПС, е, че партията не се споменава в меморандума. Той урежда управлението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това е логично, тъй като двете групи имат абсолютно мнозинство в парламента (над 121 депутати – бел. ред.). Изрично е записано в меморандума, че не следва да се използват „плаващи“ мнозинства, за да се прокарват интереси, различни от тези, около които се обединяват двете групи. В началото на годината Десислава Атанасова каза, че ДПС ще има една трета от регулаторите. Тогава не го определиха като „делкане“. Сега говорим за механизъм, по който да бъдат попълнени регулаторите“, коментира Минчев.

„Логиката на едно управление е то да намери подкрепа. Тя се търси в рамките на 121 представители. Това се търси като мнозинство. Винаги българските правителства са избирани с такова. Това не пречи регулаторите да се попълват, за които се изисква квалифицирано мнозинство от две трети“, каза още той.

 

Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14