Свят

Европейски и местни избори в Румъния

   
Европейски и местни избори в Румъния

Управляващата коалиция в Румъния реши да слее изборите. На 9 юни ще се проведе европейски и местен вот. Двете партии в управлението решиха също да излязат с обща листа за изборите за Европейски парламент.

Избори "2 в 1" - след няколко кръга от преговори лидерите от управляващата коалиция, в която влизат Социалдемократическата партия и Национално-либералната партия постигнаха компромис за изборния календар.

"Решението на коалицията е да обедини двата вота - европейския и местния. На местните избори всяка партия ще се яви самостоятелно, а на изборите за Европейския парламент ще имаме обща листа", заяви Николае Чука, лидер на либералите.

Опозицията реагира остро.

"Предложеното сливане на изборите е престъпление срещу демокрацията. Това, което искат е създаването на обща партия. Това е кражба. Играят си с румънската демокрация. Залагат бъдещето на Румъния", допълни Каталин Друла, лидер на "Съюз за спасение на Румъния".

До края на годината в Румъния ще се проведат също президентски и парламентарни избори. Предложението и те да се слеят отпадна.

"Освен сливането на изборите, решихме също кога да се проведат президентските и парламентарните избори. За президентския вот имахме няколко варианта. Заради започването на учебната година на 15 септември решихме двата тура да бъдат на 8 и 22 септември", каза още Марчел Чолаку, премиер на Румъния.

Парламентарните избори в Румъния ще бъдат на 8 декември. Сегашният президент Клаус Йоханис, който заема поста втори мандат няма право да се кандидатира.

Според социологическите проучвания фаворит за президентските избори е заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана. Най-вероятно основният му претендент ще бъде сегашният премиер Марчел Чолаку.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14