Новини

Скандал в СОС заради честването на Деня на съветската армия в София

   
Скандал в СОС заради честването на Деня на съветската армия в София
  bTV

Посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова и граждани положиха венци и цветя пред Паметник-костница на Съветската армия в ж.к. „Лозенец“. В честването на Деня на съветската армия се включиха и общински съветници от БСП в София.

По-рано тази сутрин пред Столичната община граждани протестираха заради разрешението, дадено от кмета Васил Терзиев на руското посолство да чества официално днес Деня на съветската армия на „Паметника-костница“ в жк. „Лозенец“.

Съветниците от "ПП-ДБ-Спаси София" също излязоха с декларация и призоваха кмета Васил Терзиев "да наложи забрана на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството“ или ден на съветската армия".

От началото на войната на Русия в Украйна Москва определи България като "неприятелска държава".

Пред БГНЕС посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова заявява, че има разрешение за мероприятието.

Кметът на София Васил Терзиев отговори, че забраната на честването не е в неговите компетенции и препрати въпроса към МВнР.

"Тук има много сериозно неразбиране как работят нещата и ако някой иска да протестира може да иде пред Външно министерство да ги пита тях защо са ни пратили на нас тази нота. Ето какво казва тя: Моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност. В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - да не сгазят някой, да не потъпчат цветята, но не е това моята компетентност затова конкретно аз да реша или да не го разреша. Това е много важно да се знае и да не се злоупотребява", заяви кметът на София Васил Терзиев.

Терзиев каза още, че позицията му спрямо Русия е ясна и предложи в София да има улица на името на Алексей Навални.

 

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14