Новини

Премиерът Денков: Има смисъл това правителство и този парламент да продължат да съществуват

   
Премиерът Денков: Има смисъл това правителство и този парламент да продължат да съществуват

Ясно беше казано, че меморандумът е входна точка за разговори и преговори. Основното в него е, че трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят – попълване на състава в Антикорупционната комисия, промени в закона за съдебната власт, запълването на регулаторите – трябва да е ясно, че това как ще работят регулаторите, предопределя какво ще е качеството на средата за бизнеса и хората, които живеят в България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти. Той е в Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

„Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа по-рано на Мария Габриел. Тя го е видяла предварително, вероятно го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, подкрепящи кабинета. Ако погледнем какво се случва от декември насам, то тома е липсата на напредък в основните реформи, които винаги сме поставяли в основата на развитието на страната и заради които направихме това правителство“, уточни той.

Денков подчерта: „Целта на меморандума е да върнем фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има НС, което трябва да си довърши работата. В това отношение не трябва да има изненади – това са същите приоритети и задачи, които са дефинирани така, че да не може да се отклонява вниманието от тях. Нека припомня, че преди три седмици с Габриел се разделихме с идеята, че ще обсъдим работата на министрите, след като проведе разговори с тях, и да ги обсъдим. Това досега не се е случило, не сме провели разговора с нея.“

„Това, което се случва с подаването на оставката – представя се документи, с който се подава оставката на правителството. Това ще бъде на 6 март, защото тогава се навършват 9 месеца“, допълни още премиерът.
На въпрос има ли как да се избегнат нови избори, ако не се приемат предложенията на меморандума, той заяви: „Трябва да се седне на масата за преговори. Видяхме, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи, трябва да намерим начин да ускорим процесите. Този меморандум е нашето предложение да стартираме преговорите, това беше ясно казано.“

„Голямата картина е, че това правителство и това Народно събрание има смисъл да продължат да съществуват, ако продължат да изпълняват записаното в управленската програма и реформите, заради които сме се събрали“, каза още министър-председателят.

„Получихме поздравления за направеното от правителството като реформи в последните осем месеца. Макрон каза, че в цяла Европа се виждат тези успехи и се надява това да продължи и през следващия период. За Франция е важно, че ще е сигурно изграждането на ясна отбранителна стратегия, система за това как Европа може да се защити от евентуална атака от страна на Русия. За Франция е важно и да има надежден съюзник на Югоизточния фланг на НАТО. Франция е готова да работи с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия по технологии, от които има нужда днес, но и от които ще има нужда утре“, каза още Денков.

Той допълни, че с Макрон са говорили и за енергетика: „Знаете, Франция е една от водещите ядрени държави в света. Обсъдихме как могат да помогнат за развитието на българската енергетик и как да работим заедно за подготовката на кадри за целия регион. Отделно, възможности за развитие на водно-електрически проекти.“

„Засегнахме темата и за развитието на културните проекти. Знаете, от години има идея за музей, който да се изгради от България съвместно с подкрепата на т.нар. Агенция на музеите на Франция на о. Свети Кирик. Разбрахме се, че в следващите месеци може да стартираме този план. Не на последно място, на база високата оценка на направеното в последите месеци. Франция ни подкрепя изцяло за външнополитическите ни цели – Шенген, еврозона, ОИСР. Думите бяха: „Вашите успехи са успехи и на Европа и ще ви подкрепим във всичко, което очертавате като ваши приоритети“, подчерта Денков.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14