Новини Свят

Урсула фон дер Лайен отхвърли съюз с приятелите на Путин в следващия Европарламент

   
Урсула фон дер Лайен отхвърли съюз с приятелите на Путин в следващия Европарламент

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че няма да прави компромис със съюзници, които подкрепят режима на Владимир Путин и са срещу върховенството на закона. Тя направи това в съвместно изявление с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, на което обяви приоритетите си като кандидат за втори мандат начело на Комисията. 

"Работя с проевропейски, пронатовски, проукраински и подкрепящи ясно демократичните ценности групи", каза Фон дер Лайен в отговор на въпрос дали би направила коалиция с Европейските консерватори и реформисти. Червените линии тя обясни така:

"Срещу върховенството на закона - невъзможно. С приятели на Путин - невъзможно. Така че трябва да има много ясно позициониране на политиците, а и ние не знаем кой ще формира групата на европейските консерватори и реформисти след изборите, кои групи ще ги напуснат и ще се присъединят към Европейската народна партия, което също е възможно.  Разделителната линия е дали се защитава демокрацията и нашите ценности, дали има изключителна твърдост за върховенството на закона, подкрепя ли се Украйна, борят ли се срещу опитите на Путин да отслаби и разедини Европа. Отговорите на тези въпроси трябва да са пределно ясни". Вебер пък се обърна към гражданите със следното послание:

"Моля ви, уважаеми граждани, приемете изборите сериозно. Много неща са заложени на карта. Нашите червени линии са ясно определени - да на Европа, да за Украйна и да на върховенството на закона. Това са нашите червени линии към всички екстремисти на този континент. Те никога не могат да бъдат част от нас".

Фон дер Лайен не се ангажира с конкретно име за поста за еврокомисар по отбраната, идеята за който бе лансирана именно от ЕНП. Тя каза още, че междуправителствена конференция с Украйна, която може да постави началото на преговори за присъединяването й към ЕС, може да се очаква след изборите в началото на лятото. 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14