Новини

Предсрочни парламентарни избори 2 в 1 с европейските, ако ротацията пропадне, предлага ПП-ДБ

   
Предсрочни парламентарни избори 2 в 1 с европейските, ако ротацията пропадне, предлага ПП-ДБ

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" предложи преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март. Те заявиха, че ако не се стигне до разбирателство, то "сглобката" трябва да се договори заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

ПП-ДБ предлагат меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.", и съдържа визията на ППДБ за приоритетите на държавата до края на 2024г.

Преди около час лдерът на ГЕРБ Бойко Борисов нахока премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел за това, че не преговарят за ротацията, а пътуват в чужбина. Той се закани на "некоалиционните" си партньори от "Продължаваме промяната - Демократична България", че ГЕРБ ще ги бият и ще си върнат всичко, което им е било взето. 

На свой ред коалицията ПП-ДБ предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации, отбелязват от пресцентъра на "Продължаваме промяната" (ПП).

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

"Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България", отбелязват от пресцентъра на "Продължаваме промяната".


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14