Свят

Британско медийно разследване: Белгиец ръководи голяма мрежа за руска пропаганда онлайн

   
Британско медийно разследване: Белгиец ръководи голяма мрежа за руска пропаганда онлайн

Мащабна мрежа за разпространение на руска пропаганда се управлява от белгиец, показва разследване на британски и белгийски медии. На платформата YouTube Люк Мишел (65 г.) управлява канал "В защита на Русия" с приблизително 50 хиляди последователи, където изразява силна критика към Запада и изпълва с похвали към действията на руските служби за сигурност срещу гражданите, съобщава БТА.

В миналото той е основал комунистическа партия и е бил редактор на неонацистко издание, а напоследък поддържа връзки с крайната белгийска десница "Вламс беланг" и с политик, изобличен наскоро в шпионаж в полза на Китай. Проверка на съдържанието в неговия канал в ЮТюб показва, че при земеделските протести в Белгия наскоро, когато беше прекъснат достъпът до складовете за храни на едро, Мишел е снимал празни щандове в хранителни магазини и е обяснил, че липсата на снабдяване се дължи на санкциите на Русия срещу ЕС и вина носят "правителствата от НАТО".

Във "Фейсбук" Мишел се представя за "геополитически експерт" и дава интервюта с "анализи" за африкански френскоезични издания. Медиите, разкрили дейността му, представят оценката на наблюдатели, според които подобни действия всяват недоверие между африканските народи и Запада, а това допринася за намаляване на подкрепата за Украйна.

По-рано този месец белгийски медии показаха данни от проучване, според което 25,1 на сто от жителите на северната област Фландрия ще подкрепят "Вламс беланг" на изборите през юни и това би превърнало партията в първа политическа сила в страната. "Вламс беланг" поставя намаляването на миграцията като водеща цел и се явява алтернатива на умерените националисти от "Нов фламандски алианс", които в последното десетилетие участват във властта, но не отговорят на очакванията за по-твърди мерки. Според белгийски политолози процесът на овластяване на крайните националисти е неизбежен и дават за пример резултатите от последните избори в съседна Нидерландия.

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14