Новини

Андрей Янкулов: Данни са изтичали към Нотариуса, имал е връзки с високите етажи на МВР

   
Андрей Янкулов: Данни са изтичали към Нотариуса, имал е връзки с високите етажи на МВР

Мартин Божанов с прякор Нотариуса е имал тесни връзки по високите етажи на МВР. До този извод може да се стигне по последващите реакции на определени хора, но няма доказателства за това. Това заяви в студиото на БНТ Андрей Янкулов - старши правен експерт, Антикорупционен фонд.

"По последващи реакции на определени хора и информацията, която достигаше, се прави извод, че е имало изтичане на данни към Нотариуса. Това показва тесни връзки с Божанов с МВР и то по високите етажи", каза юристът.

Според него, цялостното поведение по изнесените казуси не само за Нотариуса, но и за другия голям брокер, който беше осветен година по-рано, известен като Пепи Еврото, показа наистина нежеланието за сериозна институционална реакция по тези доста конкретни данни. Това от своя страна показва, че това се дължи на протекциите, които тези групи са получавали от високите върхове на държавната власт.

Янкулов предположи, че става дума за най-високи постове по линия на правосъдната система. "Защото виждате как в последните дни бившият главен прокурор и настоящия и.ф. главен прокурор взаимно се упрекват за принадлежност към групите. Това обстоятелство само по себе си трябва много да ни притеснява за съществуването на правовата държава", каза той.

За да бъде нещо доказано в съд, единственият начин е да се проведе едно разследване по изнесените обстоятелства. Ние до такива преки доказателства в нашите разследвания не сме стигнали, съответно не сме ги обявили, но все пак ние сме гражданска организация, която има доста лимитиран обхват на действие и ограничени възможности. Институциите са тези, които имат пълния инструментариум да се занимават и да изследват подробно всички обстоятелства и първоначалните данни, които бяха изнесени от нас преди три-четири години.

Янкулов коментира и създадената комисия в парламента за разследване на фактите и обстоятелствата около Мартин Божанов.

"Една подобна комисия може да бъде фактор, ако си върши работата по адекватен начин. Една подобна комисия също не е разследващ орган. Тя не може да изяснява за нуждите на наказателно или каквото и да е друго производство факти, обаче тя би могла да осъществява контрол и да одитира дейността на определени звена от структурата на държавната власт преди години. Като например специализираното правосъдие - съд и прокуратура, КПКОНПИ, ГДБОП."

Янкулов подчерта, че разследващите органи внимателно трябва да изследват телефоните на Нотариуса.

"Той е разполагал с повече от един телефон - за 4,5 се говори. Има техническа възможност информацията от тези апарати да бъде свалена. Дали нашите държавни органи ще могат да се справят с тази задача е отделен въпрос, но партньорски служби могат да свършат тази работа".


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14