Анализи

Георги Георгиев: За 3 месеца ПП-ДБ-СС успяха да вземат председател на СОС и да загубят 6 млн. лв. от Европа

   
Георги Георгиев: За 3 месеца ПП-ДБ-СС успяха да вземат председател на СОС и да загубят 6 млн. лв. от Европа

Шокиран съм от освобождаването на служители експерти. Колко струва на софиянци изплащането на обезщетения за този лов на вещици, казва в интервю общинският съветник от ГЕРБ-СДС

Още акценти от интервюто:

  • Областният управител знае, че е върнала решение, което не подлежи на съдебен контрол. Жалко е, че позори институцията, като изпълнява политически поръчки 
  • Подготвихме решение, според което в края на всеки месец кметът да отчита разходи над 5000 лв. Има увеличение на представителните пари на половин милион лева - двойно от досегашните
  • Първите 100 дни на Васил Терзиев изтекоха и обяснението, че някой му спъва работата, вече се изтърка. Помня обещанието му за "работа от първи ден", но не знам дали има софиянец, който да посочи негово голямо постижение
  • 64 000 студенти и ученици вече плащат по-скъпи карти, предложихме преди два месеца да осигурим 3 млн. лв.
  • Прекратиха програмата за подкрепа на деца с аутизъм, синдром на Даун и със специални потребности - няма я в новия бюджет

- Г-н Георгиев, защо според вас е “правен пасквил” решението на областната управителка Вяра Тодева, с което върна избора на зам.-председателите и съставите на комисии? 

- Изразът определено не е красив, но като преподавател в най-стария Юридически факултет в страната - този на Софийския университет, съм притеснен от драматично ниското ниво на правна подготовка, демонстрирано от областната управа. Актът на г-жа Тодева е политически мотивиран и правно неиздържан. Областният управител на София отлично знае, че решението, което е върнала, не подлежи на съдебен контрол. Българският съд в десетки дела е заявил, че изборът на органи на управление на общинските съвети е правомощие на съветниците. Г-жа Тодева мотивира връщането със законова промяна, влязла в сила от 1 февруари, но е пропуснала да забележи, че този нов текст от 4 години е в правилника на Столичния общински съвет и за нас няма промяна. Областният управител на София действа като изпълнител на политически поръчки на партията ѝ ПП. Първо, е жалко, че позорят една институция, вместо да приемат реалността, че нямат мнозинство в общинския съвет. И второ, с това връщане саботират собствения си кмет и приемането на бюджета на столицата.

- Нали всички областни са назначени от премиера Денков, това прави ли я партиен активист на ПП, с какъвто мотив искате оставката ѝ? 

- Не назначението, а поведението на г-жа Тодева е причината да поискаме оставката ѝ. Първо, непознаването на закона за тази длъжност е недопустимо. Тъй като г-жа Тодева е назначена с диплома за юрист, а не с диплома за средно образование като настоящия зам.-кмет на София по правните въпроси г-н Лютов, то връщането на решението очевидно е изпълнение на политическа поръчка и опит за рекет над 2/3 от общинските съветници. Ако мислите, че моето мнение не е достатъчно, чуйте уважавания от всички юрист с над 20 г. стаж и бивш областен управител г-жа Диана Тонова от БСП - тя също критикува с конкретни аргументи.

- Самият вие никакви забележки ли нямате за начина, по който бе взето решението за комисиите на онова заседание по тъмно? Как се стигна до драматичната развръзка тогава и “узурпирането” от опозицията на всички важни комисии? Защо вносителят на доклада Карлос Контрера не бе попитал най-голямата група за шефските места, а с вас бе говорил предварително?

- Общинските съветници избрахме председател на съвета с тайно гласуване. Няколко часа по-късно с явен вот в зала избрахме зам.-председатели и председатели на комисии. Слушам колегите от “Промяната” да наричат явния избор “задкулисие” и “узурпиране”. Техният опит да се изкарат жертви на световния заговор, от една страна, е смешен, но от друга, показва пълен отказ от приемането на действителността. Заседанието започна в 18,30 ч заради пазарлъците на ПП-ДБ-СС, които са били решили, че след като вече имат председател на съвета, трябва да имат председатели и на водещите комисии. Това е абсурдно искане, първо, защото нямат мнозинство сами, второ, защото отказаха да направят управляващо мнозинство. Истеричният им плач освен немощ и непознаване на правомощията на председателите на комисии показва ненаситен ламтеж за власт.

- Възможен ли е обрат при повторното гласуване?

- Въпросът не е какво е възможно, а какво е редно. ПП-ДБ-СС управляват София - с г-н Терзиев като кмет, г-н Петров като председател на съвета и 20 районни кметове. София се управлява от кмет, а решенията се вземат от съвета с мнозинство, а не от председателите на комисии. Реално цялата власт е концентрирана в ПП-ДБ-СС, които спечелиха само 34% от гласовете. За съжаление, преяждането с власт, която хората не са им дали, на тях им прилича на лека следобедна закуска. В публичното право принципът “власт власт възпира” е основен и това, че те не го знаят, не го отменя.

- Няма ли да седнете на нови преговори с ПП-ДБ-СС, за да може да се отпуши работата в столицата? От тях като че ли вече има нагласа за повече компромиси, ще приемете ли евентуална покана за разговори?

- Компромисът ПП-ДБ-СС да имат председател на съвета беше направен от всички големи партии. От самото начало предлагаха само техни кандидатури за председател на СОС и го получиха. На заседанието те отказаха десетки номинации за ръководни места в комисиите, излязоха пред медиите и казаха, че имат председател само на една комисия. Първо, имат трима председатели, второ, отказаха десетки пъти председатели и зам.-председатели.

Работата на съвета беше стартирана. Но до онзиден, когато областният управител изпълни политическата поръчка на ПП да върне решението за конструиране на съвета. Сега отново сме в изходна позиция, няма работещ съвет, който уж толкова се искаше от управляващите. Поведението им е необяснимо – или ги е страх от управлението, или са решили да бойкотират собствения си кмет и да отложат приемането на бюджета на града. Добрата новина е, че г-жа Фандъкова остави 2,5 млрд. лв. бюджет на София и се нуждаят само от управленски умения. Чух кметът да се хвали, че чистели София 70% повече. Ние, гражданите, сами можем да преценим дали София е 70% по-чиста, както ни внушава г-н Терзиев.

- Заложихте ли им политическа клопка с подкрепата на Цветомир Петров за временен председател, или бе единственият възможен вариант?

- След 3 месеца хаос подкрепихме техен председател - нещо, което отчаяно искаха. Сега да се казва, че това е било капан, е, простете за израза, “болно съзнание”. Избрахме кандидата им Петров въпреки биографията му. Искаха цялата власт - вече я имат. Не е зле да се захващат за работа вече.

- Кой за кого се ожени в СОС - това за “червената сватба” тръгна от ГЕРБ по адрес на ПП-ДБ-СС и социалистите, сега пък вие се взехте...

- Аз употребих израза “червена сватба”, след като стана ясно, че Терзиев е търсил подкрепа от Нинова, и това не беше отречено. После г-жа Тодева наряза с флекса Паметника на Съветската армия и така развали уговорката. Два дни преди предсрочното прекратяване на мандата ние направихме огромен компромис и избрахме техен човек за шеф на съвета с участието на четири от петте партии. Гражданите са ни избрали, за да решаваме проблемите на града, а не да занимаваме целия град с проблемите на съвета.

- А какво ще се случи от юли? Петров бе избран само дотогава за шеф, после как ще работи СОС?

- Той е председател до лятото. Чака ни много работа, нека да видим кой какво може да свърши.

- Имате все пак и доста пресечни точки в програмите си всички политически сили на “Московска” 33. Кои предложения на ПП-ДБ-СС за развитието на града бихте подкрепили?

- Подкрепяме всяко разумно предложение, което ще е добро за софиянци. Припомням ви, че в предходния мандат огромна част от решенията вземахме с подкрепа от всички. Двамата с г-жа Фандъкова осигурявахме тази подкрепа с диалог, преговори и убеждаване.

- СОС не е работил 160 дни, доклади отлежават и спъват работата на кмета. Например над 600 събития от културния календар е невъзможно да се случат. Децата пък няма да могат да работят и учат в маломерни паралелки, докато не минат съответните доклади. Какво още важно за хората е “заседнало”?

- Имаме десетки доклади с колегите от ГЕРБ-СДС. Днес внасяме предложение да финансираме участието на баскетболния отбор на 35-о училище на световното първенство в Китай.

Проблемът е друг. Първите 100 дни на г-н Терзиев изтекоха и обяснението, че някой му спъва работата, вече се изтърка. Той има 3000 служители администрация и 20 районни кметове от партията му. Получи гласуван само от ГЕРБ-СДС и ВМРО рекорден бюджет от 2,5 млрд. лв. Същия бюджет, който през септември твърдеше, че не трябва да се гласува. Програмите за строителство на детски градини, на вътрешните рингове и улици, за ремонт на тротоари, за поддръжка на града - всичко това осигурихме с бюджета. Помня обещанието на г-н Терзиев за работа “от ден първи”, но сега не знам дали има софиянец, който да каже какво е голямото постижение на новия кмет за първите 100 дни.

64 000 студенти и ученици вече плащат по-скъпи месечни карти, предложихме преди два месеца да осигурим 3 млн. лв., вместо да дойдат от джобовете на родителите им. Спряха проекта за ремонт на културния институт “Средец”, който е дом на десетки школи по изкуства за ученици. Прекратиха програмата, която създадохме по мое предложение, за деца с аутизъм, синдром на Даун и със специални потребности - няма я в новия бюджет на г-н Терзиев, а две години с нея подкрепяхме стотици специални деца на София. Кому беше нужно? За сметка на това Терзиев иска да даде два пъти повече от тези пари за децата за нова програма за иновативни компании - София не е стартъп и парите за тротоари и общински дейности не бива да се пренасочват за прочутите фирми за ядливи чашки и фунийки. Това са теми за истинските дебати, които да се водят в съвета, а не къде да трудоустроим кадрите на “Промяната”.

- Алармирахте, че екипът на кмета Терзиев е изгубил 6 млн. лв. по програмата за обновяването на междублокови пространства. Защо се стигна до това?

- Ще поискам създаването на анкетна комисия, която да установи защо г-н Терзиев е пропуснал да отчете проекта за реновиране на междублокови пространства до 31 декември и така е загубил 6 млн. лв. безвъзмездни средства, осигурени от екипа на кмета Фандъкова.

За другите 100 млн. лв. за ВиК проектите предложих публично решение и той ни послуша, след което с помощта на ГЕРБ Министерският съвет отпусна заем за парите. Същото е трябвало да направи и за този проект. Вместо това сега тези 6 млн. лв. ще са за сметка на софиянци. Това е загуба в особено големи размери. И ми се струва, че не е промяната, която хората искаха.

- Ще задължите ли кмета ежемесечно да се отчита пред общинските съветници за всяко едно плащане към фирми и всеки договор и документ, каквото предложение подготвихте? И защо?

- С колегите от нашата група вече подготвихме решение, според което в края на всеки месец кметът да отчита разходи над 5000 лв. Причините са скандали като този за изгубените 6 млн. лв. и увеличението на представителните разходи на кмета на половин милион лева - двойно от досегашните.

Има и новина от тази седмица - десетки са освободените служители на общината. Това не са политически кадри, а експерти, на които се плащат до шест заплати обезщетения. Потенциалната щета за общината е за стотици хиляди левове. Цената на чистката на Терзиев ще я платят софиянци. Искаме да знаем какво струва на гражданите този лов на вещици. Шокиран бях, като освободиха отличника на випуска на Юридическия факултет на СУ и още двама отлични млади юристи от общинския съвет, защото били “хора на Георгиев”, а назначават хора на Терзиев без юридическа правоспособност.

- Какво ви казват софиянци, които идват във вашата приемна? 

- Интересът е голям, за което благодаря на хората. Организираме приемни на съветниците във всички райони. Проблемите са два типа - локални за квартала и общи за целия град. Ние сме домоуправителите на града и наша грижа са и малките, и големите проблеми на хората. И наш дълг е не да говорим за тях, а да ги решаваме.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14