Спорт

Григор Димитров се класира за полуфинал в Ротердам

   
Григор Димитров се класира за полуфинал в Ротердам

Григор Димитров победи Александър Шевченко със 7:6 (2), 3:6, 6:4 в четвъртфинал от турнира от категория АТР 500 в Ротердам, Нидерландия. Българинът премина през доста трудности, за да се класира на полуфинала на надпреварата за втора поредна година, предаде gong.bg.

СЕТ I

Григор спечели жребия и избра да сервира първи. Българинът обаче не беше убедителен и негови грешки доведоха до 30-30. С чудесен начален удар обаче поведе, а след това и затвори гейма. В следващия Шевченко показа добър сервис (2 аса) и отлична игра на мрежата, за да поведе с 40-15. Удар в мрежата даде шансове на Гришо, но в последвалото разиграване съперникът му показа голямо търпение и стигна до успеха - 1:1. Гришо беше безкомпромисен на своето подаване и загуби само една точка заради пресилен подсечен бекхенд - 2:1. Шевченко продължи да доминира на своето подаване, като форхендът му беше много убедителен - 2:2. Димитров поведе, но Шевченко изравни с минаващ форхенд - 15-15. Въпреки че направи първата си двойна грешка в мача, Гришо не допусна изненада и след отлична комбинация сервис-мрежа поведе отново с 3:2. В следващия гейм Шевченко бе безпощаден и го спечели на нула, за да дойде поредното равенство - 3:3.

Гришо пласира ас с 213 км/ч, след което направи втората си двойна грешка. Това не наруши увеността ми на начален удар и той спечели подаването си - 4:3. Геймът започна с два ретура, а след това и ас на Шевченко. При последната точка се стигна до разиграване, което приключи с бекхенд по правата в аут на Григор - 4:4. Хубаво разиграване приключи с форхенд в аут от Шевченко, но отлична защита и непредизвикана грешка поставиха на изпитание българина. Той обаче се справи, а форхенд в мрежата на казахстанеца сложи край на гейма - 5:4. Димитров пласира прекрасен ретур от форхенд за 15-15, но пък Шевченко реализира четвъртия си ас. Нов хубав ретур на Григор не беше оползотворен заради нова негова грешка от бекхенд. В крайна сметка само с една загубена точка Шевченко продължи "надстрелването" - 5:5.

Неуспешно воле на мрежата на бившия номер 3 в света означаваше 0-15, но пък след това той пласира ас и два невърнати сервиса за 40-15. Неточност от форхенд на Гришо доведе до 40-30, но комбинация сервис-мрежа отново го изведе напред - 6:5. Шевченко не допусна изненада и със стабине начален удар вкара първия сет в тайбрек. Тайбрекът започна с воле на Гришо, но последва ас на съперника му. Казахстанецът направи непредизвикана грешка от воле край мрежата и българинът записа първия си минипробив. С петия си ас в мача той поведе с 4-1. В този момент Шевченко си изпусна нервите и направи още една грешка - този път от форхенд за 5-2. Димитров бързо стигна до четворен сетбол, а с невърнат начален удар бе сложен край на първия сет 7:6(2) за 45 минути.

СЕТ II

Шевченко започна силно втората част, като изобщо не срещна трудности в първия си сервис гейм, показвайки, че е преодолял разочарованието от тайбрека - 0:1. В следващия гейм казахстанецът стигна до първа точка за пробив след форхенд на българина в мрежата при 30-30. После игра на втори сервис и очаквано се провали подаването си след фамозен ретур на Шевченко - пробивът е факт 0:2. На своето подаване Шевченко попадна в трудна ситуация при 30-30, но се справи и резултатът вече е 0:3. Неотразен начален удар, ас, форхенд-уинър и още един сервис сложиха край негативната поредица на българина - 1:3.

В първите две разигравания Григор показа добра защита, но взе само една точка след отличен бекхенд в близост до мрежата. При 15-30 рискува с бекхенд по правата, който излезе в аут, а Шевченко затвори гейма с пореден ас - 1:4. На своя сервис-гейм Гришо бе стабилен, като допусна само една грешка - прати в аут бекхенд при 40-0, но после спечели лесна и бърза точка за 2:4. Димитров реализира леко късметлийски ретур-уинър за 40-15, но не успя да влезе в разиграване и резултатът е 2:5. В следващия сервис-гейм Гришо даде само една ночка на съперника си - 3:5. 

Шевченко поведе с 30-0 след сгрешен ретур и неточност от бекхенд на Григор, но след това и той сбърка форхенд за 30-15. Казахстанецът стигна до два сетбола, като българинът отрази първия с хубав ретур и акция към мрежата. Неточност от форхенд на казахстанеца доведе до дюс, а още една грешка означаваше брейк-бол. Той го елиминира с невърнат сервис, но после Димитров направи непредизвикана грешка. Шевченко също не можеше да поддържа високо ниво и редуваше грешките, а фамозно разиграване беше спечелено от Гришо за нов шанс за пробив. Той обаче не се възползва от него заради пресилен бекхенд, а после прати и форхенд в мрежата, което го ядоса и той размаха ракетата.  Качествен ретур на българина прати гейма в пети дюс, а още един пресилен негов форхенд доведе до пети сетбол. Шевченко обаче се справи и вкара мача в трети сет - 7:6(2), 3:6 за 81 минути.

СЕТ III

Гришо спечели подаването си, макар че допусна две точки след форхенд в аут и отлична защита на Шевченко - 1:0. Доста по-оспорвано протече следващия гейм, в който Димитров пропусна възожността да запише ренен пробив. Той изравни след изоставане 0-40, но Шевченко обаче не се поддаде на напрежението и изравни резултата - 1:1. Перфектен смач даде аванс на българина в началото на следващия, но се стигна до изравняване след форхенд в мрежата от негова страна - 15-15. До края беше безгрешен и затвори гейма - 2:1. Геймът започна с ретур в аут, а след това и ас за 30-0. Последва невърнат сервис, но след това Гришо принуди съперника си да сгреши за 15-40. Нов ас обаче сложи точка на спора - 2:2.

Дълбок ретур затрудни Григор и той прати топката в мрежата, но след това изравни с мощен сервис и форхенд по обратния диагонал. Димитров не допусна повече грешки, а с излизане на мрежата и стоп-воле затвори гейма за 3:2. Казахстанецът направи две грешки от форхенд и трябваше да се справя с неудобна ситуация при 30-30, но с помощта на солиден сервис дръпна с 40-30. Контакт с филето пък помогна на Шевченко да си вземе сервис-гейма - 3:3. Следващият гейм започна с ретур в мрежата на Шевченко, който след това показа отлична защита и търпение, за да дочака грешка на Димитров - 15-15. След ново равенство 30-30, последва бекхенд в аут на казахстанеца, а след това и контра-пие на Гришо за 40-30 и 4:3. Шевченко продължи да е бизмилостен на началната линия и затвори гейма ва нула - 4:4.

С изключение на непредизвикана грешка от правата страна на ракетата, Димитров продължи позитивната тенденция и дори завърши с ас за 5:4.Гришо дръпна с 0-15, а после спечели чудесно разиграване с офанзивен лоб и последващ форхенд по обратния диагонал - 0-30. Още едно отлично темпото разиграване отиде на сметката на Димитров и той стигна до троен брейк-бол/мачбол. От втората възможност българинът се справи и се класира на полуфиналите за втора поредна година - 7:6(2), 3:6, 6:4 за 2 часа и 2 минути игра.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14