Свят

Светият престол разкритикува Франция заради абортите

   
Светият престол разкритикува Франция заради абортите

Във Франция има дебат дали правото на аборт да бъде включено в конституцията. Светият престол разкритикува това, предаде Aleteia.org.

„Как е възможно да се запише в конституцията на една държава, която защитава човешката личност, норма, която позволява смъртта на човек?", се казва в позицията на Светия престол. Долната камара на парламента във Франция гласува с огромно мнозинство приемането на законодателство, което в крайна сметка ще доведе до превръщането на правото на „доброволно прекъсване“ на бременността в конституционно право.

Vatican News публикува редакционна статия със заглавие „Франция към Конституция срещу живота“.

„Абортът е убийство“, ясно каза папа Франциск пред журналисти при обратния полет от Словакия през септември 2021 г. И така, как е възможно в основната Харта на една държава да се комбинира правото, което защитава човека, с това, което определя смъртта му?

Живеем в технологично напреднало, дигитално свързано общество. Човешкото развитие от зачеването не е тайна от десетилетия. Използваме думи като пре-ембрион, ембрион, новородено, дете, тийнейджър, възрастен, старец, за да посочим етапи на развитие, при които броят на клетките се променя, когнитивният външен вид се променя, нуждата от помощ се променя, но това винаги е човешка личност. „Правилно ли е да убиеш човешки живот, за да решиш проблем? Правилно ли е да наемеш убиец, който да убие човешки живот?“, попита папата журналистите по време на обратния си полет от Братислава до Рим.

В един свят, наранен от толкова много насилие, изглежда трудно да се изгради добра глобална стратегия за прием и подкрепа, да се отделят средства, внимание и любов към жените, които преминават през трудна бременност и към децата, носени в утробите им. Много животи обаче биха били спасени, както доказаха центровете за защита на живота, ако жените са подкрепени икономически, юридически, психологически, религиозно и социално в драматичния момент, когато абортът изглежда единственото решение.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14