Икономика

Делян Добрев: В САЩ е предложена за продан рафинерията Лукойл Нефтохим

   
Делян Добрев: В САЩ е предложена за продан рафинерията Лукойл Нефтохим

Моето лично мнение е, че по-скоро ще нажежи напрежението в коалицията, отколкото да помогне, затова няма да коментирам поста на външен министър след ротацията. Аз съм специалист в енергетиката, а и обещах на Борисов. Това призна депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„Преди войната в Украйна „Лукойл” купуваше 15 милиона барела руски нефт на ден, а след войната 45 милиона. От 1-ви януари не е внесен нито един литър руски петрол, а не се повишиха цените по бензиностанциите, не се срина енергийната система, както ни плашеха. Пет пъти предлагах да се прекрати дерогацията, но Денков плашеше с оставката си. Така още една година се финансираше войната”, припомни той.

„Нали не можеха и трябваше да настройват инсталацията с месеци. Как от 31-ви декември. Те винаги са можели, но година и половина ни лъжеха, за да защитават руските интереси. Помните ли, че трябваше да внасят пари във Фонда за енергийна сигурност. За първия месец внесоха 70 милиона, за втория - 27 милиона”, посочи Добрев.

Той бе категоричен, че има политици, които са работили в интерес на руските интереси у нас. Той разкри, че е сигнализирал компетентните органи за това. „В Министерски съвет са истинските хора, които облагодетелствали режима на Путин”, заяви той.

Вчера изслушвахме шефовете на „Лукойл” и аз ги попитах лично Александър Величков дали е возил в личния си автомобил през уикенда Асен Василев и заедно са посетили централата на „Лукойл”. Той отрече за датата, но не и този факт. Отговорът беше: „Не си спомням кой ден беше”, разкри Делян Добрев.

Той обяви, че Асен Василев докато е бил в САЩ е предлагал за продан рафинерията „Лукойл Нефтохим”.

„През последните три години дивидентите от енергийните дружества в размер на 3,5 млрд. лева са пренасочени към бюджета за запълване на финансови дупки”, стана ясно още от думите на бившия енергиен министър. Той добави, че това не е незаконно, но е попречило за развитието на енергетиката ни. Добрев даде пример с факта, че вече сме вносител на ток, вместо износител.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14