Анализи

Ангел Найденов: Изказването на Тръмп добави нов импулс към въпроса за евростратегическата автономност

   
Ангел Найденов: Изказването на Тръмп добави нов импулс към въпроса за евростратегическата автономност

Това, което се случва, може да добави нов импулс към въпроса за европейската стратегическа автономност. Така бившият военен министър Ангел Найденов коментира скандалното изказване на Доналд Тръмп за НАТО. През уикенда Тръмп обясни, че ако стане президент, не би защитил страните от НАТО, които не отделят достатъчно за отбрана, дори би насърчил Путин да ги напада. 

"Емоциите на предизборната кампания очевидно не влияят тук. Съветници на Тръмп коментират, че той гледа напълно реалистично на опцията САЩ да напуснат НАТО и че това е било реалистично още през 2018 година. Други от тях казват, че имат предложения за промени в Северноатлантическия договор, като отпадане на общата отговорност на страните членки по отношение на тези страни, които не харчат поне 2 процента за отбрана.

Като лидер на държава, която поддържа приблизително две трети от всички военни разходи в рамките на НАТО, има основания да постави въпроса за недостатъчното финансиране за отбрана на останалите държави в контекста на растящи заплахи за сигурността в света. Общите военни разходи на страните от НАТО за предишната година са 1,25 трлн. долара. Делът на САЩ е малко над 870 млрд. долара. 

Но начинът, по който Тръмп и неговите съветници правят своите коментари, поставя под въпрос най-малко две неща. Едното е глобалната роля на САЩ, включително позицията им на лидер на демократичните държави с определени ангажименти и отговорности. Поставя се под въпрос и функционалността на текста от Северноатлантическия договор, предвиждащ колективен отговор при нападение срещу една или повече държави от Алианса. А това е крайъгълният камък на конструкцията за колективната отбрана и сигурност. Неслучайно реакциите на различни фигури от НАТО, в това число на генералния секретар, от ЕС, са толкова негативни и остри".  Ангел Найденов анализира промените, които президентът на Украйна Володимир Зеленски направи в командването на украинската армия. 

"Освен генерал Залужни като главнокомандващ, сменени са и началникът на Генералния щаб, както и неговите заместници, командващият на Съвместното командване на силите за териториална отбрана и командването на видовете въоръжени сили. 

Аргументите на президента са, че задачите през 2022 г. са различни от задачите през 2024 година и е необходима промяна на стратегията и тактиката на бойното поле. 

Промените бяха приети от официалните лица в НАТО, но на нивото на различни аналитични центрове и медии не бяха оценени еднозначно". Ангел Найденов обясни възможните причини за тези решения.  

"На първо място скромните резултати от лятната контраофанзива на украинските войски. Резултатите са далече от очакванията, разочарованието се усеща и сред западните партньори". На следващо място той посочиразногласията по отношение на плановете за мобилизация и ротацията на силите на фронта. 

"Трябва да отбележим и интервюто на генерал Залужни през ноември 2023 г., което предизвика негативни реакции от страна на президента Зеленски.Генерал Залужини разкритикува свръх очакванията от украинската контраофанзива. Това беше разгледано и като навлизане в полето на политиката. Някои разглеждат и високата му лична популярност като заплаха за президента Зеленски, както и склонността на генерала да не приема безропотно политическите директиви". Бившият министър на отбраната коментира провеждането на най-голямото учение на НАТО след края на Студената война. 

"Усилията са насочени към демонстриране на способности на силите на НАТО за отбрана и възпиране. Русия реагира с учения, които провежда на своята територия".


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14