Новини

Петков отговори на условието на Борисов: Никога няма да се наведем

  09.02.2024 15:40  
 Петков отговори на условието на Борисов: Никога няма да се наведем

"Да се заплашва с избори 2 в 1, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, и някакви хора започват да чертаят линии за избори - това за мен е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който в този момент според мен е абсолютно непродуктивен в разговорите ни. Затова казвам ясно, че от наша гледна точка този тип червени линии няма да проработят. Ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо" - така съпредседателят на "Продължаваме промяната" отговори на ултиматума на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По-рано днес Борисов обяви, че за "Промяната" Министерството на външните работи е червена линия - или го получават, или "всичко друго се чупи". Той отново настоя ГЕРБ да запазят МВнР и ведомството да оглави човек, посочен от тях. Затова той заплаши с избори 2 в 1 през юни - за европейски и български парламент.

"Ако някой ни заплашва с предсрочни избори, ние не се плашим. Ако ще си играем на червени линии, никога няма да се наведем. Тук въпросът е защо трябва да си говорим за червени линии, когато има един работещ отбор. Аз призовавам за някакво нормално мислене и диалог, а не през медиите", коментира Петков.

"Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата. Това е премиерът, който отговаря за всички министерства. Всички министри са под негово ръководство, целият Министерски съвет. Имам чувството, че напоследък се говори за премиера все едно е някаква малка позиция. Това е най-голямата позиция в държавата", коментира Кирил Петков.

Експремиерът очерта и своите виждания за ротацията: "Това е най-добре за следващата ротация, може би за следващите ротации, този отбор да се сменя между Мария Габриел и акад. Денков огледално на всеки 9 месеца, това е начинът, по който пред целия свят да покажем единство, а не нови лица на всеки 9 месеца, и да има една нормална стабилност в държавата". Иначе обясни, че не поставя условия.

Той припомни, че премиерът участва в Европейския съвет и там се вземат ключови решения. "ГЕРБ получават в тази ротация както сме обещали най-високия пост в държавата и излазът на България към Европа и останалия свят минава през точно този премиер", каза Петков.

На въпрос дали ПП-ДБ иска излаз през външното министерство експремиерът отговори: "Точно така", а запитан дали е нужно да има друг излаз, обясни: "Абсолютно. За да има баланс в тази както знаем много чувствителна структура, в която управляваме, трябва да има и втори гарант, глас към външния свят, и това е министърът на външните работи. За да има този баланс, ние трябва да продължим да се движим напред в тази конфигурация".

"Кажете каква е логиката? Аз не виждам никаква логика да има нов човек. Имаме един работещ екип - Мария Габриел и акад. Денков. Те до този момент са работили в синхрон, защо трябва да се вкарва още един човек, незапознат с тяхната програма и работа, въпреки че премиерът е Мария Габриел", посочи Петков. "Предлагаме Мария Габриел да вземе най-високия пост в държавата - премиер, и това е достатъчно за един човек", посочи той.

Петков намеси и други министри, като обясни, че в началото от ПП-ДБ са виждали вътрешния министър Калин Стоянов като експерт, но после се оказало, че е близък до ГЕРБ. "Реално МВР от моя гледна точка е изцяло министър на ГЕРБ", посочи той.

"За всички други министерства миналия път сработи. Нещо, което сработи, не трябва да се пробва наново нещо да се прави. Как сработи? Мария Габриел и акад. Денков седнаха заедно, минаха през всички министри, сега имат оценка на тези министри, нека да им дадем тази възможност отново да го направят", коментира Петков.

"В момента се сформира едно мнозинство между ГЕРБ, БСП и ИТН. Няма проблем, те кажат, че стават мнозинство, че ще си движат напред комисиите и ще атакуват кмета, защото още не могат да приемат, че са загубили София. Разбираме го, няма проблем, но нека да си го кажем ясно - когато ГЕРБ, БСП и ИТН сглобят това мнозинство, трябва да носят и отговорността за действията им в СОС", коментира Петков вчерашния избор на председател на Столичния общински съвет.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14