Новини Свят

Великобритания може да признае палестинска държава преди мирно споразумение с Израел

  03.02.2024 18:29  
Великобритания може да признае палестинска държава преди мирно споразумение с Израел

Великобритания може официално да признае палестинска държава, без да чака резултата от потенциално дългогодишните преговори за мирно споразумение с Израел, заяви в четвъртък външния министър Дейвид Камерън пред "Асошиейтед прес", цитиран от турския "Дейли Сабах".

Камерън, който бе на посещение в Ливан, заяви още, че до признаването не може да се стигне, докато "Хамас" е в Газа. Но пък това може да стане по време на продължават преговорите на Израел с палестинските лидери. Признаването от страна на Обединеното кралство на независима държава Палестина, включително в рамките на ООН, "не може да стане в началото на процеса, но не е задължително да бъде и в самия му край. Това може да бъде нещо, което да обмислим, когато този процес, този напредък към решение, стане по-реален", заяви още Камерън. 

Великобритания, САЩ и други западни държави подкрепят идеята за независима Палестина, която да съществува заедно с Израел, като решение на конфликта в региона. Но настояват тази независимост трябва да бъде част от договорено споразумение. Такива по същество не са водени от 2009 г. насам не са водени преговори.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14