Новини Свят

Международният съд в Хага е компетентен да се произнесе по делото, заведено от Киев

  02.02.2024 21:00  
Международният съд в Хага е компетентен да се произнесе по делото, заведено от Киев

На фона на нови въздушни удари на Русия по енергийната система на Украйна, Международният съд на ООН определи, че е компетентен да се произнесе по делото, заведено от Киев заради нахлуването на руските войски на украинска територия.

Със завеждането на делото броени дни след началото на пълномащабното руско нашествие, Украйна оспори претекста, с който Владимир Путин започна войната - че властите в Киев вършели геноцид над рускоговорящото население в Донбас. 

Днешното решение означава, че 23 месеца по-късно съдиите в Хага ще могат най-сетне да се заемат по същество с разглеждането на части от украинския иск. Съдът ще се произнесе дали наистина украинците са извършили геноцид, но отказва да разгледа обвинението, че самата Москва върши същото днес в нарушение на международната конвенция от 1948 година.

В Киев разчитат, че ако успеят да осъдят Москва ще имат правни основания да изискват репарации като компенсация за разрушенията, оценявани на стотици милиарди долари. Москва обаче вече отказа да се съобрази с Хага и по-конкретно - да изпълни нареждането от март 2022 да спре незабавно войната. 

Поредната вълна от дронове ирански модел нанесе тази сутрин сериозни щети по електропреносната мрежа в централната Днепропетровска област. 40 хиляди абонати, най-вече в град Кривой Рог, останаха без ток.

Заради руския артилерийски обстрел без ток днес бяха 64 селища в пограничната Харковска област. Властите в съседната руска Белгородска област съобщиха, че са били прехванати 12 украински дрона.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14