Анализи

Плевнелиев: Партията на Румен Радев няма да стане преди евроизборите

  02.02.2024 19:04  
Плевнелиев: Партията на Румен Радев няма да стане преди евроизборите

Президентът Румен Радев върви към основаване на политическа партия, но тя няма да е готова преди европейските избори на 9 юни - това прогнозира предшественикът му Росен Плевнелиев. Той призна, че вижда, че Радев върви към това. На въпрос има ли нужда от нови партии той отговори: Винаги има. Това е едно чисто демократично упражнение, отговори президентът на въпрос има ли нужда от нови партии. Той припомни, че президентът Георги Първанов също е обявил движението си АБВ в третата година на втория си мандат. Това е една голяма грешка, коментира Плевнелиев в ефира на "Още от деня" по БНТ. Ще се опита до края на мандата да държи обществото разделено. Ако някоя партия дръпне, например ГЕРБ или ПП-ДБ, той ги удря, коментира той поведението на Радев. Според него президентът Радев се бори за властта, има концепция как да я вземе и няма да се успокои преди това.

Може би това е печелившата в момента - ролята на балансьор, коментира той и поведението на ДПС. През последните две седмици лидерът на групата на движението в Народното събрание отправя остри критики към Радев и на няколко пъти му поиска оставката и го призова да си основе партията, за да се срещнат на политическия терен.

Според Плевнелиев и сега има достатъчно основания за искане на импийчмът на Румен Радев. Той даде пример с вдигнатия юмрук на президента по време на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов през 2021 г.

Ротацията няма как да не се случи. Със сигурност някои министри ще отпаднат след това, прогнозира Плевнелиев. Според него правителството трябва да вкара страната в еврозоната, за да може държавата да просперира и младите да се върнат от чужбина, както и ще намали руското влияние у нас. Целевият срок и за него е 1 януари 2025 г.

Плевнелиев отправи и два съвета към Мария Габриел, която скоро ще смени акад. Николай Денков на премиерския пост - да се промени комуникацията между управленските партньори, защото хората не харесват ежедневните престрелки в парламента, и да се направи план за следващите девет месеца.

Скандалите между партньорите за командировките в САЩ са ненужни. "Колкото повече - толкова повече. Бегом към САЩ! Денков, ходете", призова той министър-председателят. Именно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повдигна вчера въпроса в кулоарите на парламента и укори колегите си, че само летят със самолети и харчат пари.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14