Икономика Новини

Намаляване на големите разлики в цените на онколекарствата приеха депутатите

  30.01.2024 16:27  
Намаляване на големите разлики в цените на онколекарствата приеха депутатите

Намаляване на големите разлики в цените на онколекарствата, по които Здравната каса ги заплаща на болниците, приеха депутатите в парламентарната здравна комисия по време на извънредно заседание днес. Поправка в закона за здравното осигуряване беше договорена в работна група между депутати, представители на здравното министерство, НЗОК, директори на болници, представители на бизнеса с лекарства, съсловни организации.

Касата да плаща всяко онколекарство на болниците, когато няма рамково споразумение, на по-ниската цена от постигнатата от конкретното лечебно заведение или среднопретеглената стойност, на която медикаментът е бил доставен през предходните 6 месеца. Това гласи поправката в закона. Сред вносителите му са проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и доц. Васил Пандов от ПП-ДБ.

По време на дискусията участие взе Андрей Чорбанов, който сравни лекарствата с перални машини. "Ако правим средна стойност на цените на перални машини отпреди 20 години, тогава бяха няколко заплати. Тези цени на лекарствата може да не са били реални преди 6 месеца. Многократно се променят цените, може определената цена да стане невъзможна за вносителите", обоснова се той.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14