Спорт

Шави напуска Барселона след края на сезона. Кой ще го наследи?

  28.01.2024 13:41  
Шави напуска Барселона след края на сезона. Кой ще го наследи?
  google

Старши треньорът на Барселона Шави обяви, че ще напусне отбора след края на настоящия сезон. Шави обяви решението си след домакинската загуба от Виляреал с 3:5, пише БТА.

"На 30 юни ще напусна клуба. Това е решение, което обсъдихме с президента на клуба, с борда... Барселона се нуждае от промяна на посоката. Обясних това на президента, срещнахме се, имахме добър разговор. Доверието им в мен беше пълно до днес, но дойде време да си тръгна. Не е заради икономическата ситуация, това е решение, което вземам със сърцето си и смятам, че това е най-доброто за клуба. Не искам да съм проблем“, обяви Шави.

„Изиграхме напълно разочароващ мач и е време за промяна на посоката за играчи, които не заслужават тези резултати. Беше много разочароващо да ги видя как те загубиха в мач, в който успяха да се върнат, не помня толкова брутален мач в моята кариера. Нуждаем се от промяна на посоката за доброто на клуба и това ще доведе до подобряване на ситуацията около Барса“, каза още Шави на пресконференцията след мача.

Изявлението на Шави Ернандес, че ще напусне Барселона в края на сезона, е тема №1 в испанската спортна преса. 

Спортните издания разкриват повече детайли около решението на Шави. Според информациите наставникът на Барселона е обмислял да обяви напускането си още преди Коледа и е взел окончателното си решение след финала за Суперкупата на Испания, загубен катастрофално от големия съперник Реал Мадрид с 1:4. Шави е искал да обяви, че напуска тогава, но обкръжението му го е спряло, предава sportal.bg.

Според радио програмата “Карусел Депортиво” президентът на Барселона Жоан Лапорта е помолил Шави да не говори веднага след мача, защото не е най-подходящият момент, но наставникът е бил твърд в решението си. Лапорта е попитал треньора си дали иска да излезе заедно с него пред журналистите, но треньорът е отговорил, че това не е необходимо.

Междувременно вече започнаха спекулациите кой ще бъде следващият наставник на Барселона, като каталунското издание “Спорт” дава повече подробности.

Наставникът на втория отбор на Барселона Рафаел Маркес е един от вариантите за наследник на Шави. Мексиканецът говори по темата вчера пред репортерите и каза: "Не можеш да откажеш на такава възможност. И ако тя дойде, ще се опитам да бъда на разположение и ще се опитам да дам най-доброто от себе си”.

Друго име, за което се пише все по-често, е наставникът на Болоня Тиаго Мота, който също е бивш футболист на Барселона. Сред останалите варианти за наследник на Шави са и двама от настоящите треньори в Ла Лига - наставникът на сензацията Жирона Мичел, както и Иманол Алгуасил, който води Реал Сосиедад. Споменава се също друг бивш футболист на Барселона - нидерландецът Джовани ван Бронкхорст, който за последно води Рейнджърс. Италианският мениджър на Брайтън Роберто Де Дзерби, който прави чудеса с “чайките”, също е сред спряганите имена.

Разбира се, във фенските форуми на Барселона най-споменаваното име е това на мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп, който също обяви, че ще напусне мърсисайдци в края на сезона.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14