Свят

Нов пакет санкции за Русия по случай втората годишнина от началото на войната с Украйна

  20.01.2024 08:55  
Нов пакет санкции за Русия по случай втората годишнина от началото на войната с Украйна

Европейският съюз подготвя нов пакет санкции срещу Русия по случай втората годишнина от началото на нейната война срещу Украйна, предаде Франс прес, като се позова на дипломати в Брюксел.

Въпросните източници, пожелали анонимност, не дадоха подробности, като се ограничиха да кажат днес, че преговорите продължават.

Русия предприе пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел "много държи да отбележим втората годишнина от нападението (на Русия срещу Украйна) с пакет санкции, насочени главно срещу физически и юридически лица", каза един от дипломатите.

Балтийските републики и Полша са сред най-запалените поддръжници на идеята да бъдат наложени наказателни мерки срещу руския ядрен сектор и втечнен газ. Други държави членки на ЕС обаче не гледат на това предложение така благосклонно, отбелязва АФП.

В началото на миналия месец 27-те вече приеха 12-и пакет санкции срещу Русия, който забранява вноса на диаманти - сектор, който осигурява на страната приходи между 4 и 5 милиарда долара годишно. Освен това те обмислят, в координация с държавите от Г-7, начини за използване на замразени руски активи на стойност около 300 милиона долара, посочва АФП.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14