Новини

Опасно време в цялата страна: Жълт и оранжев код за сняг, виелици и студ

  20.01.2024 10:51  
Опасно време в цялата страна: Жълт и оранжев код за сняг, виелици и студ

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с предупреждение за оранжев код в 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна обстановка. Ще има обилни снеговалежи с образуване на снежна покривка между 5 и 15 сантиметра, в планинските райони - до 25-30 сантиметра. Ще има и рязко понижение на температурите, придружено с умерен вятър, с условия за виелици и навявания. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.   

От НИМХ издават и предупреждение за силен вятър по брега на морето. С преминаване на студен фронт вятърът от север ще се усили с пориви до15-20 метра в секунда (7-8 бала по Бофорт).

В цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи, предимно от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни райони от дъжд, но със застудяването и там бързо ще преминават в сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 сантиметра; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където ще има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 сантиметра.

В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи, ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Сутринта температурите ще бъдат между 0 и 5 градуса, през деня ще се понижават и към 14:00 ч. ще бъдат между минус 3 и 2 градуса. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават и максималната - на височина 1200 метра, ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра - около минус 7 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи, като до обяд и по южното крайбрежие, дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса. Температурата на морската вода ще е от до 7 до 9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, информират още от НИМХ.

В неделя сутринта все още на места в Рило-Родопската област ще превалява слаб сняг, но бързо ще спре. Облачността ще се разкъсва и намалява, над много райони до предимно слънчево. В по-голямата част от страната вятърът ще отслабне, само в източните райони ще остане до умерен от север. Студено време с минимални температури между минус 9° и минус 4° и максимални - между нула и 5°.

В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, сутринта ще е студено, а дневните температури ще се повишат с 4-5 градуса. Преди обяд на отделни места в низините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. (НИМХ)

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14