Икономика

Ел Би Булгарикум дава бившето ръководство на прокурор за нарушения за над 1,5 млн. лв.

  19.01.2024 17:49  
Ел Би Булгарикум дава бившето ръководство на прокурор за нарушения за над 1,5 млн. лв.
  google

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов внесе сигнал до главния прокурор във връзка с констатирани нарушения в дейността на дружеството и нанесени вреди в размер на над 1,5 млн. лв. за периода от 1 януари 2023 до 30 септември 2023 г.

 

Основните направления, в които са констатирани нарушенията, са свързани с водената ценова политика и възможността да са "неоснователно обогатени трети лица за сметка на "Ел Би Булгарикум" и сключването на неизгодни договори за транспортни услуги. За част от тях няма документи, удостоверяващи конкурсна процедура, и са сключени при значително по-високи цени от тези по действащите.

При необосновано високите разходи за юридически услуги, които дублират дейността на Правна дирекция на дружеството, са констатирани случаи за една и съща дейност, в които дружеството е задължено да заплати два пъти.

Новината, че „Ел Би Булгарикум“ е губило десетки хиляди лева на месец от неизгодни договори, беше потвърдена и от икономическия министър Богдан Богданов. По думите му те са били сключени по време на предишното ръководство. Това е станало ясно след назначената проверка на управлението на държавното предприятие. „Само от фирмените си магазини дружеството е натрупало загуби за над 400 000 лв.“, подчерта министърът на икономиката и индустрията.

Богданов информира, че новото ръководство на дружеството е заварило тенденция за постепенно намаляване на количеството изкупувано сурово мляко в периода януари – септември 2023 г. При тази ситуация натоварването на производството на предприятието е било под 65 процента. Новото ръководство заварило и празни складове за готова продукция и почти пълна липса на продуктите в търговската мрежа.

Проверката е показала, че причина за намалените количества изкупено сурово мляко са утвърдени правила от предишното ръководство, според които компанията започва да купува от доставчици на до 500 км от производствените бази вместо, както до момента, от такива в близост до фабриката. Това е довело до допълнително оскъпяване на продукцията. „Ние въведохме публична процедура за избор на доставчици на изцяло българско мляко. Производственият капацитет вече достигна 100 процента“, съобщи министърът. Той допълни, че необоснованото намаляване на цените на продуктите на „Ел Би Булгарикум“ в периода януари – март 2023 г., също е било един от сериозните проблеми, които сегашното ръководство е заварило.

Министърът съобщи, че финансовите резултати на дружеството към третото тримесечие на 2023 г. сочат покачване на разходите за суровина с 26% и нарастване на приходите само с 11%. Данните показват комулативен спад на печалбата преди данъци на дружеството с 92.5%. Министър Богданов съобщи още, че прокуратурата е сезирана за неизгодните договори. Той потвърди, че всеки момент ще бъде финализиран договорът между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“ за съвместен изследователски център, което ще позволи генериране на допълнителни печалби за държавната компания.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14