Икономика

Пфайзер и Бионтех съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

  18.01.2024 18:53  
Пфайзер и Бионтех съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

Пфайзер и Бионтех решиха да съдят Румъния, за да я накарат да спази ангажиментите си за поръчките на ваксини срещу COVID-19, направени от правителството като част от договора за доставка на Европейския съюз, подписан през май 2021 г. Това заяви Андрю Уиджър, старши директор на Пфайзер за глобални връзки с медиите в отговор, изпратен до сайта Нюз.ро.

„Пфайзер и Бионтех вярват, че е важно всички участващи страни да спазват своите договорни задължения въз основа на споразумението, което улесни успеха на европейския отговор на пандемията от COVID-19“, посочват от фармацевтичните компании в позиция до медиите.

На свой ред здравният министър Александру Рафила отбеляза, че са получили призовката по пощата и че ситуацията не е била неочаквана.

Съдебният иск срещу Румъния не е първият, който Пфайзер предявява. Миналия ноември компанията съди Полша за неизпълнение на плащанията за 60 милиона дози от ваксината срещу COVID-19. През декември 2023 г. фармацевтичният гигант съди и Унгария по същата причина.

Отново в края на миналата година прокурори от Националната дирекиця за борба с корупцията на Румъния поискаха от Президентството и Сената да одобрят започването на наказателно производство срещу бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила по дело, касаещо доставка на ваксини срещу COVID по време на пандемията, пише БТА. Тримата са разследвани за злоупотреба със служебно положение и съучастие в злоупотреба със служебно положение. Те са одобрили закупуването на десетки милиони дози ваксина над вече договореното изискване, припомня Диджи24.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14