Новини

Денков: На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новото правителство с премиер Мария Габриел

  17.01.2024 14:03  
Денков: На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новото правителство с премиер Мария Габриел

Вече официално ротацията на премиерския пост е с точна крайна дата. В специално интервю за NOVA премиерът Николай Денков коментира от Давос как точно ще се случи предаването на властта и какви са очакванията към министрите.

„На 6 март най-късно кабинетът трябва да е подал оставка, за да може максимално бързо да встъпи в длъжност новото правителство с премиер Мария Габриел”, заяви министър-председателят.

Персоналните промени в състава на Министерския съвет остават под въпрос. Засега е ясно само това на здравния министър Христо Хинков.

„Дори да тръгнем да сменяме някой министър, аз ще му кажа: „Благодаря за всичко, което направи”. И има смисъл да бъде сменен някой само ако знаем, че има друг човек, който има мотивацията, желанието, знанията да се справи още по-добре. Смените не могат да бъдат самоцел. Смените трябва да имат много ясна причина като алтернатива”, смята Денков.

Името на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов беше едно от спряганите за смяна след протеста на футболните фенове през ноември. Денков обаче е категоричен, че на този етап няма проблем в отношенията помежду им.

„Аз никога не съм искал оставката на министъра на вътрешните работи. Не защото нямам критични бележки, а защото знам, че не е толкова лесно да се намери министър, който да отговори на всички очаквания от всички страни”, коментира той.

Извън смяната на министрите, съгласие е постигнато как да се изберат председателите на регулаторите, които са с изтекъл мандат. Поне на този етап идеята е да няма партийни назначения.

„Ясно сме се разбрали, че няма да има квоти в смисъла на „всеки да може да си сложи, когото иска" - това е една доста опасна практика от миналото”, посочи още премиерът.

Сред институциите с изтекли мандати са КЕВР, НОИ и Антикорупционната комисия.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14