Икономика

Внасяме ток заради ниската цена и липсата на конкурентни мощности у нас

  15.01.2024 19:47  
Внасяме ток заради ниската цена и липсата на конкурентни мощности у нас

Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна, нормално е тя да бъде внесена, обяви изпълнителният директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев пред БНТ.

"Цената на тока през последните години до голяма степен се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в съседни държави, както и в по-голямата част от страните в ЕС бяха изградени газови мощности, които ползват газ като алтернативно гориво", посочи той.

Според Цачев не само липсата на газови мощности, а и липсата на конкурентни базови мощности е основната причина да внасяме ток от чужбина."Дали тези мощности работят на газ или произвеждат енергия от ядрено гориво, това няма никакво значение. Въпросът е колко тези мощности са конкурентни в общия европейски енергиен пазар", поясни Ангелин Цачев.

Най-евтината енергия е произведената от възобновяемите мощности, след това е енергията от ВЕЦ, следват ядрените мощности, газовите централи поне на този етап, най-скъпа е от въглищните централи поради голямото количество въглеродни емисии, които те заплащат за всеки произведен мегават час еленергия, изтъкна шефът на ЕСО.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14