Новини Свят

Американските военни нанесоха още един удар по хутите

  13.01.2024 09:08  
Американските военни нанесоха още един удар по хутите

Американските военни нанесоха още един удар тази нощ, ден след вълната от ракетни атаки по бази на бунтовниците хути в Йемен. Ударът е бил насочен към радар, който все още е представлявал заплаха за морския трафик в Червено море, заявиха американски служители. Той е бил извършен от военноморски кораб, базиран в Червено море. Мястото на радара е било ударено от ракети Томахоук. По-рано нови атаки бяха извършени над търговски кораби в близост до Йемен. Британският оператор на морската търговия съобщи първо за ракетен обстрел, а по-късно и за наближаване на няколко малки съда до търговски кораб в Аденския залив. Това става по-малко от денонощие след като Вашингтон и Лондон нанесоха ракетни удари по близо 30 места в западната част от страната, сред които командни центрове, складове за боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана. Междувременно американският президент Джо Байдън нарече хутите "терористична групировка" заради заплахите им за търговското корабоплаване край Йемен. 

В Съвета за сигурност на ООН Русия осъди атаките от страна на Съединените щати и Великобритания по територията на Йемен и ги определи като "фрапиращата агресия" и "масиран удар". Руският посланик в организацията Василий Небензя отправи критики срещу използването на самолети, военни кораби и подводници.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред каза, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право. Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море. По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да избягват ескалация на ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и в района като цяло.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14