Новини Свят

Дейвид Камерън не изключи възможността за нови удари срещу бунтовниците хути в Йемен

  12.01.2024 19:43  
Дейвид Камерън не изключи възможността за нови удари срещу бунтовниците хути в Йемен

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън не изключи възможността за нови удари срещу бунтовниците хути в Йемен, отбелязвайки, че Обединеното кралство трябва да направи необходимото, за да защити своите кораби. По-рано премиерът Риши Сунак заяви, че британските сили са действали при самоотбрана. Говорейки пред Ен Би Си Нюз (NBC News), външният министър поясни, че предупрежденията, отправени към хутите, които атакуват британски и американски кораби в Червено море, не са проработили.

"Нашите действия целят да изпратят много ясно послание, че ако хутите продължават по този начин, няма да има само предупреждения, но и последствия“, изтъкна лорд Камерън. По-рано говорител на премиера Риши Сунак каза, че в момента "няма допълнителни планове" за нови удари за възстановяване на морските пътища, но Обединеното кралство е готово всеки момент да преразгледа положението със сигурността. Самият Сунак бе пределно ясен за целите на нанесените със Съединените щати въздушни удари по позиции на хутите в Йемен:

"Нашата цел е много ясна – да намалим напрежението и да възстановим стабилността в региона. Действахме при самоотбрана, сега задължение на хутите е да спрат да извършват тези атаки, които поставят в риск живота на хората и нарушават глобалната икономика".

Междувременно Даунинг стрийт отхвърли обвиненията турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съюзник на Великобритания в НАТО, че ударите през нощта са били "непропорционални" и че Лондон и Вашингтон искат "да превърнат Червено море в море от кръв". Говорителка на премиера каза, че ударите са били "ограничени и целенасочени в отговор на агресията" и може в момента да няма голяма разлика, но биха имали "положителен ефект" в дългосрочен план за защита на корабоплаването в Червено море. 


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14