Свят

Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият риск за държавите

  12.01.2024 16:16  
Форумът в Давос: Дезинформацията е най-големият риск за държавите

За 54-и път Световния икономически форум събра делегати от различни страни в швейцарския ски курорт Давос. Те са изправени пред много глобални предизвикателства, сред които: усложнение на военните конфликти, влошаване на изменението на климата, слаба световна икономика, страхове от изкуствения интелект, както и атаки срещу търговски кораби в Червено море, съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA). В своя доклад, организаторите на срещата акцентираха върху дезинформацията.

В документа на форума се отбелязва, че потенциалното въздействие върху изборите в световен мащаб през следващите две години е значително и съществува риск от поставяне под въпрос на легитимността на избраните правителства. Това може да застраши демократичните процеси, да доведе до по-нататъшна социална поляризация, бунтове, стачки и дори вътрешнодържавно насилие.

Сред присъстващите в Давос са израелският президент Исак Херцог, украинският президент Володимир Зеленски, китайският премиер Ли Цян и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Заедно с политическите лидери ще бъдат и стотици от най-влиятелните изпълнителни директори в света. Критиците казват, че тяхното богатство се е увеличило, докато милиарди стават все по-бедни. Организаторите на срещата на върха посочват, че е жизненоважно да се съберат политическите лидери и представителите на големия бизнес, за да намерят решения на безбройните световни предизвикателства. 


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14