Анализи

Кирил Петков се похвали с Шенген и конституцията, за 2024 г. иска работещи регулатори

  11.01.2024 10:06  
Кирил Петков се похвали с Шенген и конституцията, за 2024 г. иска работещи регулатори

Пожелавам на всички здраве и успехи, но най-вече на тези граждани, които са ни излъчили днес тук. Дано да решим реални техни проблеми, да променим живота им за по-добро и България да стане една нормална европейска българска държава. Такова пожелание отправи от трибуната Кирил Петков с декларация, в която избори приоритетите на ПП-ДБ през 2024 г. и припомни успехите от 2023 г. 

"През изминалата година финансирахме проекти за жители на всяка община в България, направихме реално прозрачно капиталово бюджетиране, стабилни финанси и бюджетен дефицит  под 3% - този факт премахна страха от големите дефицити, които прогнозираха от служебното правителство и това ни дава шанса да  влезем  еврозоната през 2025", изброи Петков и продължи: " За първи път имаме отчетност на главния прокурор -  той може да бъде разследват от съдия и контрола върху другите прокурори от него вече е ограничен, така те вече могат да работят свободно. В България вече имаме реално антикорупционно законодателство, нов антикорупционен закон бе приет и този орган може да промени начина, по който държавните институции ще оперират с парите на данъкоплатците.  Успяхме да влезем в Шенген и българите по летищата няма да се чувстват като втора ръка европейци", каза още Петков.  По неговите думи тази стъпка е била много важна и изрази надеждата много скоро и сухоземните ни граници да бъдат включени. 

"Променихме конституцията, с което положихме основите за една независима съдебна система", сигурен е той. Според него промяната се случвала, може би по-малко, отколкото трябва, но се случва.

"Няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре през зимата, страха от всемогъщ прокурор също остана в миналото, няма го и страха от незаконното използване на институции", убеден е Петков. За 2024 г. нашият план е промяната да продължи. Трябва той да проникне и в институциите на държавата, където много от системите работят по стария начин. Регулаторите като КЗК, КФН, СЕМ, които определят много от сферите на живота трябва да станат много по-ефективни, прозрачни и работещи за българските граждани. 

Според него службите за сигурност е време да бъдат реформирани,  модернизирани и с ясен мандат да увеличат сигурността за страната ни, както и да бъдат по-адекватни за новите глобални рискове.

"През 2024 г. ще продължим и ще държим приетите закони да се приложат, антикорупционната комисия да бъде изпълнена с кадри, които да дават реален резултат за хората", обеща Петков. А мечата му е никой държавен служител да не третира парите на гражданите като негови.

"Нашата задача е да почнем да връщаме на хората чувството за справедливост", категоричен бе от трибуната той. Каза, че народните представители ги очаква много работа, трябва и да вдигнат нивото и качеството на работата. 

"Нека не с думи, а с дела да покажем защо сме избрани тук.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14