Свят

Китай изстреля сондата Айнщайн за наблюдение на космически процеси

  10.01.2024 10:44  
Китай изстреля сондата Айнщайн за наблюдение на космически процеси

Китай успешно изстреля космическата сонда "Айнщайн". Целта на мисията ѝ е да наблюдава от орбита рентгеновото излъчване, което съпровожда големи промени във Вселената като сблъсъци на неутронни звезди, откъсване на небесни тела от големи черни дупки, освобождаване на високоенергийни частици.

Проектът е съвместен на Китайската академия на науките, Европейската космическа станция и  Института "Макс Планк" за извънземната физика в Германия. Сондата беше изстреляна с ракетата "Чанчжън 2С" от космодрума "Сичан" в провинция Съчуан.

„Айнщайн" е оборудвана с модерни инструменти - два рентгенови телескопа, единият от които - с широко зрително поле, а другият - с висока чувствителност.

Сондата ще предава и сигнали за активиране на други оптични инструменти на Земята и в околоземното пространство. Очаква се тази технология да позволи на учените да разберат важни процеси, които протичат в Космоса.

В следващите шест месеца експертите ще се занимават с тестване и калибриране на инструментите. След подготвителната фаза "Айнщайн" ще остане в Космоса поне три години.


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14