Анализи

Йордан Божилов: Визитата на Тагарев в САЩ показва нивото на развитие на двустранните отношения

  09.01.2024 20:00  
Йордан Божилов: Визитата на Тагарев в САЩ показва нивото на развитие на двустранните отношения

Посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ показва нивото на развитие на двустранните отношения, коментира пред БНР Йордан Божилов от "Софийски форум за сигурност".

Българският военен министър е на 5-дневна работна визита в САЩ, ще посети и заводите за изтребители, където са и закупените от България F-16 за въоръжаването на армията. 

"Със САЩ имаме десетки години партньорство. Регионът на Черно море е натоварен с рискове и имаме интерес американското правителство да бъде ангажирано с решаването на тези въпроси. По какъв начин САЩ ще бъде ангажирана с Черноморския регион?", попита Божилов в предаването "Нещо повече". 

В американската политика президентът има изключително влияние, но има и други органи, например конгресът на САЩ, които играят важна роля за помощта за Украйна, "но всичко ще зависи от решението на американския народ", каза Божилов. 

Той коментира и важността Украйна да получи военна помощ от САЩ, защото войната Русия - Украйна има освен локално измерение, но тя е и атака срещу установените принципи на мир и мирно съществуване, изграждани с десетилетия след Втората световна война. 

"Голям е рискът за страните от Европа и трябва да се покаже, че с военна агресия не може да се постигат цели", категоричен е Божилов.

Важно е възстановяването на мира в Украйна – по какъв начин ще се възстанови, защото от това ще зависят много процеси в света. Може да има крайно негативни процеси в световен мащаб, прогнозира военният експерт.

"Много години за превъоръжаване на българската армията бяха пропилени в търсене и лутане и сега трябва да наваксваме. Това е изпитание не само за армията ни, но и за бюджета. Бързо трябва да преформатираме системите и способностите и те да са в синхрон с тези на съюзниците ни. Отбраната ни е не е само национално дело, а като общи усилия на всички страни членки на НАТО и ЕС. Трябват ни нови стандарти във всички сфери и вече се полагат усилия във ВВС и във ВМС. Промени се оценката на риска, че войната може да дойде до нашите граници", каза Божилов.

 


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14