Еко

Несебър модернизира рибарското пристанище по 2 европроекта

  08.01.2024 14:27  
Несебър модернизира рибарското пристанище по 2 европроекта

Община Несебър въвежда още екстри за рибарите, за да облекчи дейността им. Те се реализират по два проекта по европейската Програма за морско дело и рибарство .

Когато влизат в морето, несебърските  рибари ще получават в реално време важна информация за състоянието му. От метеостанция на модернизираното преди няколко години рибарско пристанище те ще научават каква е температурата на въздуха, влажността, силата и посоката на вятъра и вълнението в акваторията на Несебърския залив, където обикновено излизат на риболов. На територията на порта е монтиран и киоск за непрекъснат информационен обмен в услуга на рибарската общност.

Нововъведенията се осъществяват по проект “Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище - Северна буна Несебър”. По него портът се дооборудва и с електрокар за разтоварване на улова и извършване на ремонтни дейности по плавателните съдове. Инсталирана е и техника за видеонаблюдение в реално време.

Тези екстри чувствително ще подобрят дейността ни, категорични са несебърските рибари.

По друг проект е доставен специализиран плавателен съд, който да извършва почистване на оперативната акватория на пристанището от разливи на масла и горива, наноси, водорасли и други отпадъци. Предвижда се непрекъснат мониторинг на водата в района на пристанището, казаха от общината. Обновеното рибарско пристанище “Северна буна”  в подстъпите на Стария град в Несебър бе открито през август 2022 г. и струваше 7,5 млн. лв. Портът разполага със 121 лодкостоянки, които са в състояние да посрещнат всички лодки в района, включително от Свети Влас и Равда. С него общината изпълни една от важните социално-икономически задачи - създаването на борса, на която може да се купи прясна риба директно от рибарите. На порта има всички условия за разтоварване, преработка, съхраняване и пласиране на улова. Това го прави предпочитано място от местните рибари, търговците и купувачите.

Новите придобивки от последните два реализирани проекта допълнително надграждат модерната база и ползите от тях тепърва ще се усещат, смятат от местната рибарска общност. 


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14