Анализи

Христо Иванов: Няма решение с чий мандат ще бъде съставено правителството при ротацията

  05.01.2024 17:59  
Христо Иванов: Няма решение с чий мандат ще бъде съставено правителството при ротацията

Няма решение с чий мандат ще бъде съставено правителството при ротацията на премиера през март. Това съобщи пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. 

Кабинетът, чийто премиер е Николай Денков, беше излъчен с мандата на втората политическа сила - ПП- ДБ. На 6-и март предстои постът да заеме Мария Габриел като представител на ГЕРБ-СДС. 

Преговорите между двете политически сили по този въпрос още не са започнали, обясни Христо Иванов:

"Докато не договорим всички подлежащи на преговори параметри, не говорим през медиите и не правим публични анонси. Има едни параметри, които бяха договорени, за да се случи ротацията. Те са публично известни. Все още няма структуриран процес на разговори и мисля, че е разумно едва когато минем през такъв процес и имаме цялостна договорка, едва тогава да комуникираме публично. Защото това е отговорната позиция. Всичко останало са медийни димки, искри, фойерверки и прочие".

Още не са завършили и разговорите по споразумението за назначението в контролните и регулаторни органи. Не е обсъждан и въпросът за смяна на министри, увери Иванов: 

"Същото мога да кажа и по тази тема. Всякакви анонси по отделни министерства, отделни персонажи, преди да има цялостна пакетна договорка, просто не са отговорни. Нито е почнал структуриране процес, на който изобщо да можем да стъпим".

Преди ден в интервю пред БНР Лена Бориславова от ПП допусна, че е възможно да има смяна на министри. 

Анонс за това даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. При посещението си в Бургас на 2 януари той потвърди, че ще има промяна в състава на правителството с премиер Мария Габриел, но решението за това кой ще запази поста си ще бъде взето след анализ  на постигнатото от отделните министри. 

Според договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заедно с ротацията на премиера ще бъде извършена смяна и на председателя на НС. Очаква се Никола Минчев да поеме поста от Росен Желязков. 


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14