Икономика

Николай Савов: Проблемът с боклука на столицата е реален

  05.01.2024 15:02  
Николай Савов: Проблемът с боклука на столицата е реален

Проблемът с боклука е реален, защото от четири клетки, където София може да депонира своите отпадъци, две са пълни, третата беше открита през октомври 2022 г., а сега е отворена четвъртата клетка. На теория тя трябва да може да побере 1 млн. тона, но по реални изчисления побира около 400 000 тона боклук.

Това каза пред "Евронюз България" и.д. директорът на завода за боклук Николай Савов след обвиненията, които от ГЕРБ отправиха към него за умишлено изфабрикуван скандал с отпадъците.

По думите на Савов през последната година София е генерирала 413 000 тона отпадъци. Идеята е боклукът да се преработва и горивото, произведено от отпадъци, да бъде предоставено за оползотворяване, защото няма къде да се депонира, обясни той.

Депото в Суходол отдавна е рекултивирано, няма дори теоретична възможност то да бъде отворено. За да се изградят пета и шеста клетка в сега действащия завод ще отнеме поне четири години.

Би трябвало горивото, което се произвежда след преработка на боклука, да се използва за електрическа и топлинна мощност. На практика обаче това гориво се предава на циментовите заводи за изгаряне. Това гориво обаче не е с добро качество и въпреки че общината плаща на заводите да го вземат, те отказват, каза Николай Савов.

Той обясни, че горивото е некачествено заради системни грешки в експлоатацията на машините за преработка. Вместо да се търси начин за ремонт на завода, е било по-лесно всичко, което излиза, да бъде депонирано, обясни още директорът. Опитваме се да направим така, че заводът да започне да функционира ефективно, защото към този момент това не е така, отбеляза Савов.

 


Анкета

За какво бихте изтеглили бърз кредит?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14