Свят

Белият дом: Северна Корея е предоставила на Русия балистични ракети

  04.01.2024 21:31  
Белият дом: Северна Корея е предоставила на Русия балистични ракети

Северна Корея наскоро е предоставила на Русия балистични ракети и пускови установки за използване във войната на Москва срещу Украйна, като някои от тях Русия е изстреляла в Украйна, съобщи Белият дом в четвъртък, позовавайки се на наскоро разсекретени разузнавателни данни.

Говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че Съединените щати ще повдигнат въпроса за развитието на ситуацията пред Съвета за сигурност на ООН.

Кирби нарече предаването на оръжия от Северна Корея на Русия "значителна и обезпокоителна ескалация" и заяви, че Съединените щати ще наложат допълнителни санкции срещу онези, които улесняват сделките с оръжия.

"Нашата информация сочи, че Корейската народнодемократична република наскоро е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети", каза Кърби, използвайки официалното име на Северна Корея.

През последните дни, каза той, "руските сили са изстреляли поне една от тези севернокорейски балистични ракети в Украйна", като добави, че тя изглежда се е приземила в открито поле.

Кърби заяви, че Иран не е доставял на Русия балистични ракети с близък обсег, но Вашингтон смята, че Русия възнамерява да закупи ракетни системи от Иран.

Москва е силно зависима от Иран за безпилотни самолети и други оръжия, които да използва срещу Украйна.

Неотдавна Русия нанесе едни от най-интензивните си удари по Украйна от началото на войната преди почти две години. Във вторник Киев заяви, че от петък насам Русия е изстреляла над 300 бойни дрона и различни видове ракети по градове в Украйна.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14