Новини

Д-р Гергана Николова: Алкохолът и греяната ракия няма да ни помогнат в борбата с грипа

  04.01.2024 11:09  
Д-р Гергана Николова: Алкохолът и греяната ракия няма да ни помогнат в борбата с грипа

Нормално е след бъдни вечер да дойде вълната на грипа. Сега е сезонът, в който той се разразява. Имаме и грип, имаме и Ковид. За съжаление има пациенти едновременно с двете, протичат тежко подобни случаи. Това заяви д-р Гергана Николова в ефира на Нова телевизия.

Тя обясни, че е ниско нивото на ваксиниране в България: „Нямам обяснение защо имаме недобро ваксинационно покритие. Трудно е в момента, защото се покачва бройката на болните.”

„Характерното за грипа тази година е високата температура и трудното ѝ сваляне. Температурата не се сваля с антибиотик, нека се знае. Започва се с аналгин, парацетамол и противовирусни медикаменти. Друго характерно – болка в гърлото, болка в мускулите, обща отпадналост”, информира тя.
„Хората със сърдечносъдови заболявания, астма и диабет – нека се ваксинират. Когато сте болни и излизате – нека си сложат маски. Нека плодовете не бъдат под формата на портокалов сок с водка. Алкохолът, греяната ракия и греяното вино няма да ни помогнат. Трябва да проветряваме често, да има движение”, допълни още тя.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14