Свят

Все повече китайци емигрират в САЩ

  03.01.2024 17:07  
Все повече китайци емигрират в САЩ

От множество магазини за китайски стоки до китайски ресторанти – за имигрантите от Китай сега е по-лесно да се почувстват у дома, въпреки че вече са предпочели живот в Съединените щати.

През миналата година бяха отбелязани 80 години от падането на забраната за китайски работници да емигрират в САЩ. Днес американските университети са предпочитани от китайските студенти, а все по-често незаконни мигранти поемат рисково пътуване – със самолет до Еквадор, а след това пеша, с лодки и автобуси до границата между Мексико и САЩ, пише Voice of America.

„Всички в Китай знаем, че нашето правителство е твърде властно и контролиращо”, споделя китаец, който е предпочел да емигрира по този път със семейството си. Наблюдатели отчитат рязък скок в опитите за незаконно преминаване на границата между Мексико и САЩ – от около 2000 през 2022 г. до повече от 24 000 през миналата година. Не са малко и докладваните случаи на расова дискриминация срещу китайците в САЩ – 88% от тях свързани с някаква форма на тормоз, най-често вербален, допълва VOA. Някои щати пък приемат противоречиви мерки като забрана за притежание на имоти.

Натиск към хората, избрали да емигрират, има и от страна на Китай, където тези хора са обвинявани за липса на патриотизъм и национална принадлежност. Не всички китайци обаче се сблъскват с трудности. Много от тях споделят, че са се приобщили успешно, допълва Voice of America.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14