Спорт

Задава ли се радикална промяна във футбола: Съдът разреши създаването на Суперлига

  21.12.2023 20:03  
Задава ли се радикална промяна във футбола: Съдът разреши създаването на Суперлига
  google

Европейският футбол е на прага на революционни промени. Европейският съд в Люксембург реши, че УЕФА и ФИФА незаконно са блокирали създаването Суперлигата. Тя беше идея на най-големите и известни клубове да организират своя надпревара, извън Шампионската лига. Решението може да доведе до радикална промяна в най-популярната игра в Европа.

Съдът в Люксембург реши, че когато ФИФА и УЕФА са блокирали създаването на Суперлигата, са се възползвали от доминираща позиция. Действията им противоречат на правилата, защитаващи конкуренцията и свободата за предоставяне на услуги.

"Големият състав на Европейския съд реши, че има нарушение на член 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз. То съставлява злоупотреба с доминираща позиция на асоциациите, отговарящи за организирането на футбола в глобален и европейски мащаб", заяви Франсоа Билтген, съдия от Европейския съд.

На практика това значи, че УЕФА, която организира Шампионската лига и другите европейски клубни турнири, няма право да забранява на европейските клубове да формират конкурентната Суперлига.

"В "Реал" Мадрид ние посрещаме с огромно задоволство решението на Европейския съд. В следващите дни ще проучим детайлно резолюцията, но аз очаквам поне две заключения със историческо значение. Първото от тях е, че европейският футбол не е и никога повече няма да бъде управляван от монопол", заяви Флорентино Перес, президент на "Реал" Мадрид.

Суперлигата далеч не е приемана еднозначно. Когато беше обявена през 2021 г. срещу нея не реагираха само ФИФА и УЕФА. Фенклубовете на десетки отбори също бяха против. Те не искаха най-големите двадесетина клуба в Европа да се обединят в лига на богатите, затворена за всички клубове, които обучават и тренират играчите, преди те да отидат в суперклубовете. Тогава УЕФА умело се възползва от тези настроения.

"Това е нагъл опит от група олигарси и футболни аристократи да стартират проект, който щеше да погази всички ценности на европейския футбол и европейското общество", каза Александър Чеферин, президент на УЕФА.

Сдружението на богатите клубове, което предлага Суперлигата, си взе поука от силно негативната реакция. Следващите им предложения бяха значително променени - Суперлигата няма да е затворена организация на 22 клуба. Ще включва много повече отбори. От нея ще може да се изпада и ще има механизъм за влизане на нови клубове. Едно е сигурно - под каквато и форма да тръгне такава надпревара, тя би променила изцяло структурата на европейския футбол. 


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14