Анализи

Проф. Стоянович: Цензори на разни нива в БНТ гледаха рубриката ми преди излъчване

  21.12.2023 18:17  
Проф. Стоянович: Цензори на разни нива в БНТ гледаха рубриката ми преди излъчване

Генералният директор на БНТ разпореди да записваме предаването няколко дни преди излъчването, за да може да го гледат и орязват упълномощени от него цензори и вече цяла година ние записваме през седмицата, после на две или три нива рубриката се гледа от разни лица и като мине поредното "клъцни-срежи", в събота се излъчва уж на живо.

Това разказва проф. Петър Стоянович в интервю за "24 часа", след като по-рано днес обяви на профилната си страница във фейсбук, че е бил уволнен от генералния дирактор на БНТ Емил Кошлуков.

Рубриката на историка беше в съботното сутрешно студио на Георги Любенов, където двамата гледаха избрани стари кадри от видеоархива на националната телевизия и проф. Стоянович ги коментираше в неподражаемия си пиперлив стил. За по-малко от година рубриката набра огромна популярност, но Съвета за електронни медии (СЕМ) наложи глоба на телевизията заради един от разказите на професора.

"Тогава цитирах буквално три изречения от един разказ на местния месар в Неа Перамос Никос Флорос за негов престой при едни момичета в Благоевград през 1980 г. Разбира се, че репликата беше пиперлива, но смешна. И пак казвам: цитат от разказ. При това разказан на завален български и с онова типично за гърците произнасяне на нашето "ч". Честно казано, на фона на речта на българските депутати, които напоследък се наричат за добро утро "късопишковци", този разказ е като от буквар на първокласници", коментира Стоянович.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14