Новини Свят

Ответен удар! Германия ще конфискува руски активи за почти милиард евро

  20.12.2023 22:30  
Ответен удар! Германия ще конфискува руски активи за почти милиард евро

Германските власти искат да конфискуват руски активи за над 720 милиона евро, запорирани като част от санкциите срещу Москва за инвазията в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В изявление от днес германският главен прокурор посочи, че внесъл в съда във Франкфурт искане за започване на "независима процедура за конфискация".

"Целта на производството е да се изземат повече от 720 млн. евро, депозирани от руска финансова институция в банкова сметка във Франкфурт при предполагаем опит за нарушаване на санкциите", се казва в изявлението.

Според германското издание "Шпигел" средствата принадлежат на Московската фондова борса и са депозирани в германския филиал на банка "Джей Пи Морган".

Германските власти са предприели тези действия, след като Московската фондова борса се е опитала да си върне средствата, което е забранено, тъй като е санкционирана през 2022 г. след инвазията на Русия в Украйна. Главният прокурор добавя, че правният иск е бил предявен през юли тази година.

Досега Германия се ограничаваше само със замразяване на средствата на санкционираните лица и компании. Ако това искане на прокуратурата бъде удовлетворено, парите ще бъдат внесени във федералния бюджет на Германия.

След руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници замразиха активи на Руската централна банка на стойност над 300 млрд. евро и имущество на физически или юридически лица, на които са наложени санкции за няколко десетки милиарда евро, посочва АФП.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14