Икономика

Белгийски консорциум има намерение да инвестира в България 1 млрд. евро за производство на батерии

  12.12.2023 18:14  
Белгийски консорциум има намерение да инвестира в България 1 млрд. евро за производство на батерии

Белгийски консорциум има намерение да инвестира в България над 1 милиард евро в производство на литиево-йонни батерии за автомобили, обяви премиерът Николай Денков. 

Очаква се инвестицията да осигури над хиляда работни места, като е предвидено е в Пловдив да има развойна база, заводът да бъде в Стара Загора, в Бургас да има инсталация, където отработените батерии да бъдат рециклирани и от тях да бъдат извличани ценни метали.  Денков беше категоричен, че околната среда няма да бъде застрашена: 

"Колегите обърнаха специално внимание, че ако се появят даже следи от подобни елементи в техните производствени линии, това би им създало проблеми в производството. Те самите са заинтересовани да пазят техните производства чисти от това, което наричаме токсични елементи при другите батерии".

Допълнителната държавната помощ към инвестицията ще се съгласува по правилата с Европейската комисия предвид високия размер, но за района на Стара Загора тя може да бъде и над 40 процента за машините и оборудването, а за Пловдив и Бургас - над 20 процента, допълни финансовият министър Асен Василев. 


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14