Новини

БСП отива при Денков, иска да спре демонтажа на Паметника на съветската армия

  12.12.2023 16:10  
БСП отива при Денков, иска да спре демонтажа на Паметника на съветската армия

Депутатите на БСП отиват на среща с премиера акад. Николай Денков, за да поискат от него да спре демонтирането на Паметника на Съветската армия. Според социалистите има нов план за бъдещето на монумента - не да бъде демонтиран и преместен, а да бъде нарязан.

"Сега отиваме на среща при министър-председателя, от когото ще искаме незабавно да извика при него областния управител и да спрат всякакви безумия, които се случват в центъра на София", обяви Георги Свиленски.

Рано тази сутрин край паметника бе докаран кран, който да започне свалянето на фигурите на върха. На място имаше полиция, дойде и областната управителка Вяра Тодева. По-късно пристигнаха и бранители на монумента - Мая Манолова от "Левицата!", депутати от "Възраждане" и БСП - Ивайло Чорбов, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов, лидерът на социалистите в София Иван Таков.

Свиленски разказа, че от БСП отишли към 11,00 часа и поискали разговор с представител на областната управа, който отговаря за демонтажа. Там, от вътрешната страна на оградата, бил зам.-областният управител Георги Чиков, а те - отвън.

"При отварянето на едно от оградните пана, през които влизат и излизат майсторите и служителите, при разговора ми с областният

"Идеята за това паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан, тъй като кранът не може да го отмести, т.е това, което са ви говорили досега, че ще бъде демонтиран и пратен в музея на социалистическото изкуство има друга позивна. До петък им е даден срок да бъде нарязан и разрушен", каза Георги Свиленски.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14