Новини Свят

Франция, Германия и Италия призоваха ЕС да санкционира Хамас

  11.12.2023 14:17  
Франция, Германия и Италия призоваха ЕС да санкционира Хамас

Франция, Германия и Италия призоваха Европейския съюз да създаде специална схема за санкции, насочена срещу "Хамас", след като външните министри на ЕС се срещнаха в понеделник, за да обмислят възможни следващи стъпки в отговор на кризата в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Сред възможните мерки, които ще бъдат обсъдени на срещата, са репресии срещу финансите на Хамас и забрани за пътуване за израелски заселници-колонисти, отговорни за насилието на Западния бряг.

В писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел външните министри на трите най-големи страни в блока заявиха, че е важно ЕС да предприеме "всички необходими мерки срещу терористичната групировка "Хамас" и нейните поддръжници".

"Това предполага по-силен европейски ангажимент както за борба с инфраструктурата и финансовата подкрепа на "Хамас", така и за изолиране и делегитимиране на "Хамас" в международен план, което по никакъв начин не представлява палестинците или техните законни стремежи", се казва в писмото, видяно от Ройтерс.

"Хамас" вече е посочена от Европейския съюз като терористична организация, което означава, че всички средства или активи, които има в ЕС, трябва да бъдат замразени.

От краткото писмо засега не става ясно как ще бъдат разширени или затегнати санкциите. Ако членовете на ЕС се съгласят по принцип, следващата стъпка ще бъде експертите да изготвят правната рамка, за да разберат кои физически или юридически лица ще бъдат насочени.

ЕС заяви в петък, че е добавил Мохамед Дейф, командващ генерала на военното крило на Хамас, и неговия заместник Маруан Иса към списъка си с терористи, които са под санкции. Тя също така обмисля да добави ръководителя на Хамас Газа Яхия Синуар към списъка, според дипломати.

В писмото се казва, че отделна схема за санкции, насочена към "Хамас", ще изпрати "силно политическо послание" за ангажимента на ЕС срещу "Хамас".

Подобна схема беше една от редица възможности, очертани в дискусионен документ на дипломатическата служба на ЕС.

Франция, Германия и Италия вече прокарват подобна схема зад кулисите, но писмото на французойката Катрин Колона, германката Аналена Баербок и италианеца Антонио Таяни засилва натиска върху други страни от ЕС да я подкрепят.

Висши служители на ЕС като Борел също изразиха тревога от нарастващото насилие от страна на израелските заселници-колонисти срещу палестинците в окупирания Западен бряг.

Документът предполага, че отговорът на ЕС може да включва забрани за пътуване до ЕС за отговорните лица и други санкции за нарушаване на правата на човека. Въпросът не беше споменат в съвместното писмо до Борел, в което се говори за "нашата солидарност с Израел".

Франция заяви миналия месец, че ЕС трябва да обмисли подобни мерки, а Колона заяви пред репортери в понеделник, че Париж обмисля вътрешни санкции срещу такива лица.

Говорител на белгийското правителство заяви, че Белгия ще се стреми да добави насилствени заселници към информационната база данни на Шенген, за да им откаже влизане.

Дипломати заявиха, че ще бъде трудно да се постигне единодушието, необходимо за забраните в целия ЕС, тъй като страни като Австрия, Чехия и Унгария са твърди съюзници на Израел.

Но някои предположиха, че решението миналата седмица на САЩ, най-големият поддръжник на Израел, да започнат да налагат визови забрани на хора, замесени в насилие на Западния бряг, може да насърчи страните от ЕС да предприемат подобни стъпки.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14