Свят

Политико: Три държави са похарчили 4 млн. евро за лобиране на евродепутати

  04.12.2023 17:01  
Политико: Три държави са похарчили 4 млн. евро за лобиране на евродепутати
Пиер Антонио Панцери призна вина и сключи сделка със следствието да разкрие схемата срещу намаляване на бъдещото му наказание
  ЕП

Катар, Мароко и Мавритания са похарчили 4 млн. евро за четири години, за да влияят на решенията на Европейския парламент.

Това съобщава в понеделник излизащият в Брюксел "Политико" в първата част от свое разследване, основаващо се на изтекли от белгийската полиция документи по скандала за корупция, придобил известност като "Катаргейт".

В продължение на четири години ключови заподозрени, сред които бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и неговият асистен Франческо Джорджи, са записвали щателно предполагаеми опити за манипулиране на парламента.

Скандалът излезе наяве точно преди година, когато Панцери, Джорджи и други ключови фигури бяха арестувани при полицейски обиски, при които бяха иззети над 1.5 млн. евро в куфари и пазарски чанти.

Няколко настоящи и бивши евродепутати прекараха месеци в ареста, но към момента всички са на свобода.

Размахът на схемата

Според документите на следствието групата е отчела около 300 дейности в полза на трите държави между 2018 и 2022 г. - някои от тях със значителен ефект върху работата на парламента, като например споразумението за отпадане на визите за Дубай и блокирането на шест парламентарни резолюции, осъждащи съблюдаването на човешките права в Катар.

След избухването на скандала отпадането на визите беше замразено на ниво парламентарна комисия.

"Политико" споменава и по-дребни дейности като унищожаване на копия от нелицеприятна за Катар книга, разпространявана в европарламента.

Сред отчетената работа са манипулиране на парламентарни изслушвания, осигуряване на депутати за задаване на "целеви въпроси", подаване на парламентарни питания, организиране на филмови прожекции и публикации в социалните мрежи в полза на поръчителите. Сред изпълнените задачи се посочва и успешна работа срещу активист срещу робството в Мавритания, който да не получи парламентарната награда "Сахаров".

"Надуване на сметката"

Докато следователите подозират, че Панцери и неговата мрежа са манипулирали парламента от името на Катар и други държави, документите показват, че те са се опитвали да излъжат и своите поръчители, като са си приписвали работа, която не е по силите им.

Сред тях е и превантивна работа за неприемане на резолюция, критикуваща спазването на човешките права в Катар. Парламентът приема такава през ноември 2022 г., пише "Политико"

Независимо дали представляват действително свършена работа или просто отчитат дейност за надуване на сметката, електронната таблица, намерена в компютъра на асистента на Панцери, предлага уникален поглед върху машината за влияние, изградена и управлявана от Панцери, Джорджи и техните предполагаеми съучастници, до полицейско разследване през декември 2022 внезапно сложи край на всичко. Документите също повдигат въпроси за това как такива операции за влияние могат да останат незабелязани толкова дълго, пише "Политико".

След първите обвинения в корупция председателят на европарламента Роберта Мецола предложи мерки за подобряване на прозрачността на работата на институцията. Европейският парламент се присъедини като граждански ищец по делото срещу групата.

До момента Панцери е признал вина и е сключил сделка със следствието да разкрие схемата срещу намаляване на бъдещето си наказание. Неговият асистент Франческо Джорджи също е признал вината си. Срещу бившия вицепрезидент на европарламента Ева Кайли няма доказателства, че е участвала в схемата и е вземала пари.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14