Анализи

Христо Иванов разграничи дясната ДБ от либералната ПП

  02.12.2023 19:39  
Христо Иванов разграничи дясната ДБ  от либералната ПП

"Трябва ни политически субект, който да е устойчив и може да налага дългосрочни приоритети на обществото от дясноцентристка позиция. "Демократична България" трябва да се върне към своята първостепенна задача да структурира и да представлява десните хора в България, да им дава политическо представителство." Това коментира пред "Дарик радио" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който е и лидер на "Да, България", която е една от съставните части на обединението.

"На нас през последните две години ни се наложи да правим много политически ходове в полза на търсене на големи мнозинства, за да може този модел (на ГЕРБ и ДПС) по някакъв начин да бъде разграден. Ние не можахме да го заменим, но изпаднахме...", не довърши мисълта си Иванов, прекъснат от вметка на водещия, че "завоят надясно включва малко по-силно тропане по масата за някои неща, нали така".

Не смята обаче, че е необходимо да говорят по този начин, защото той е конфронтационен. "Това в моята представа, днес започваме в рамките на "Демократична България", на "Да, България" този разговор как да го правим това. Това задължително означава и ще се случва в потвърждение на нашата коалиция с "Продължаваме промяната", които пък се насочиха към либералното (европейско) семейство, което по никакъв начин не е разделителна линия. То е елемент от избистряне на физиономиите в българския политически терен, което е много необходимо, за да се нормализира тази среда на договаряне и за да може да са обясними договарянията и за това е важно политическите формации да имат големи разкази", настоя Иванов.

По думите му не е достатъчно да се премине просто "от състояние А към състояние Б", както е тесният смисъл на понятието "промяна", а трябва "да имаме разказ до Я", вероятно отправяйки имплицитно критика към "Продължаваме промяната".

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" е водещият елемент в правителството. Коалицията беше съставена преди последните парламентарни избори на 2 април, като това беше обосновано със схващането, че заедно двете формации ще спечелят по-голяма електорална подкрепа, отколкото ако се явят на изборите поотделно. В сегашното 49-то Народно събрание коалицията има общо 63 депутати. В предишния парламент, когато формално не бяха коалиция, двете политически сили имаха 10 депутати повече - 73.

Запитан защо го е страх от конфронтационния модел той увери, че не го е страх от него и "мисля, че съм го показвал", но той според него имал много ограничена ефективност, особено в ситуация, в която трябва да "откриваме политика на съгласията, запазвайки големите си несъгласия, разбирайки кои са те в рамките на големи идеологически легитимации".

"Защото повече не можеш да се легитимираш с "явявам се на избори, посочвам врага, искам цялата власт, получавам цялата или доминиращо парче от властта и съм легитимен. Ще трябва да се легитимираме през големи разкази, за да може да бъде устойчив моделът, в който никой не може да бъде кокорбашия и да командва", изтъкна съпредседателят на "Демократична България", отграничавайки обединението от "Продължаваме промяната", допълвайки, че според него това е шанс за нормализация.

Коментира още в този смисъл, че премиерът не може вече да е "цар" и да командва всичко от джипката, напомняйки за почина на дългогодишния премиер Бойко Борисов.

"Той (премиерът) не може да смени министър, но и никой не може. Всички партийни ядра и фенски маси ежедневно казват помежду си - абе вземете и направете еди-какво си. И в края на ежеседмичния цикъл на драмата осъзнаваме, че няма накъде да ходим и тихичко започваме да поизстиваме. Не можеш да вземаш еднолично решения с 60 гласа, това ражда фрустрация", обясни Иванов.

Според него преходът от политиката на червените линии и на кандидатирането на политическите сили в ролята на гиганти към култура на договаряне е бавен, но конструктивен процес. "Ако успеем да легитимираме политическото договаряне и го направим устойчиво, това ще е най-голямата свобода. Видяхме го на местните избори - практически в нито един голям областен град няма общински съвет, доминиран от една политическа сила. И трябва да се договаряш. Това е най-голямата гаранция, че няма да го има старият модел. И се отнасям с известна благодарност към гражданите, защото разбират, че целта не е била "моделът Борисов" да стане "моделът Иванов", а да няма модел. Но фрустрацията може да роди нова вълна на търсене на спасител и се боя, че тя няма да е в демократична посока. Затова трябва да изградим култура на разговор и договаряне", изтъкна още Иванов.

За ролята на Делян Пеевски

Според съпредседателя на "Демократична България" не е вярно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски иззема ролята на премиера, като Николай Денков успешно се справял с трудната си задача да балансира една невъзможна конструкция, която трябва да произвежда резултати.

"Всички, които сме на политическата сцена, трябва да бъдем оценявани не по шума, който вдигаме, а по това до каква степен сме част от решението, а не от проблема. Основната ни задача е да сме много обрани, много внимателни, за да не се превърнем в част от проблема - иначе обществото няма да ни го прости. Затова рядко говоря, защото трябва да сме обрани", каза Христо Иванов и добави: "Много е изкушаващо да кажеш - правителството е толкова слабо, аз мога да го бутна и всеки започва да клати лодката, с претенцията - следователно силата е при мен. Нищо подобно, всеки може да унищожи правителството, но тогава ще понесе тежки вреди. Ако искаш да извлечеш дивидент, трябва да покажеш, че правителството зависи от теб и за да го им, трябва да го укрепваш. Идва време да си седнем на задниците, малко да помълчим и да започнем да се държим по-конструктивно."


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14