Икономика

Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест

  30.11.2023 19:20  
Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест

Животновъди и оранжерийни производители отново излязоха на протест пред Министерство на земеделието. Според тях помощта от страна на държавата е недостатъчна и не са изпълнени обещанията за финансово подпомагане на бранша. Настояват в бюджета за догодина да бъдат заложени нови помощи, с които да бъдат компенсирани заради войната в Украйна. Недоволните стигнаха и до Министерския съвет, за да поискат среща с премиера.

По-големите производители са на мнение, че разпределението на финансите е несправедливо, тъй като по-малките фирми получавали повече чисто пропорционално. Сред исканията им са още изплащане на всички обещани помощи, връщане на по-високите тавани за компенсации и оставка на ресорния министър Кирил Вътев. 

Припомняме, че преди седмица браншът отново излезе на протест. Тогава недоволните се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще се стигне до затваряне на пътища.

"Никой не откликва на среща. Тоест МП и МС не се интересува от среща и решаване на проблемите", каза Димитър Зоров.

При протестиращите отиде зам-министърът на земеделието, който ги покани на среща. Те обаче останаха недоволни, защото са посрещнати, по думите им, в мазе и затова се насочиха към МС, където очакват среща с премиера.

"Това не е лицето на българското земеделие и животновъдство, тези, които успяват на пазара не са тук. Всичко, което е по закон и по регламент, и по закон, е изплатено. Извоювали сме 30 хил. евро над допустимия праг от 250 хил. евро, който е за войната в Украйна", заяви Кирил Вътев, министър на земеделието.

"Министър Вътев вече е нарушил закона, защото разпределяйки средствата неправомерно към отраслите в сектор "Земеделие" вече е нарушил закона. Тези 100 млн. лв. ако се разпределят правилно, ние ще сме добре", категоричен бе Бойко Синапов, "Обединени български животновъди". 

С покана за среща и диалог при фермерите дойде заместник-министърът на земеделието Деян Стратев. А министърът на земеделието отговори, че няма да подава оставка, както и че протестът е срещу българското и европейското законодателство. Междувременно стана ясно, че кабинетът ще поиска от Европа нова порция компенсации заради войната в Украйна за 2024 година.


Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14