Шоу

Очаква ни топла зима, ще има обаче повече сняг

  29.11.2023 15:08  
Очаква ни топла зима, ще има обаче повече сняг

Очаква ни сравнително топла зима въпреки студа и виелиците, на които станахме свидетели в събота и неделя. Температурите ще са с около 1,5 градуса над нормата, коментира пред "24 часа" климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев. След бурното захлаждане през уикенда предстои постепенно повишаване на градусите, допълва синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) доц. Илиан Господинов.

И двете крайности са изключени - за "горещини" или за "ледников период".

Малка е вероятността сезонът да бъде чак толкова топъл като миналата година. Ще бъде малко по-студено. Едва ли ще стане и като през 2012 г. Българите може би не си спомнят, но тогава имаше 20 поредни ледени дни през февруари - с максимални температури под нулата, припомни проф. Рачев.

Астрономически тази зима ще настъпи на 22 декември и ще отстъпи на пролетта на 20 март догодина. Но за специалистите по атмосферни явления зимата заема най-студените месеци - декември, януари и февруари.

Очаква се първият от тях средно да е с нормални или типични за последните 30 години температури - между 0 и 3,5 градуса. Данните са средно за месеца, обяснява проф. Георги Рачев. Финалните 31 дни от годината ще започнат със сравнително по-хладно време в сравнение с последните седмици. Досега се радвахме на златна есен, като изключим няколко циклона. Те доведоха до снежна покривка в Северна България, особено във високите части на планините - над 2000 метра.

Януари 2024 г. ще продължи тенденцията от последните три зими - ще бъде по-топъл с около 1 градус над нормата. Очаква се средната месечна температура да бъде между -2 и +1,5-2 градуса. Това е мнението и на Европейския глобален модел, и на Американския глобален модел.

Обикновено между двата екипа има разминаване в очакваните прогнози, като в крайна сметка се случва нещо средно между изчисленията на едните и другите. Но тази година те са удивително единодушни. Убедени са и че в България през февруари ще е с 1,5 градуса по-топло като средномесечна температура. Това важи и за целия район на Балканите.

Като обобщение проф. Рачев заяви, че се очертава хубав сезон, с по-висока от нормалната температура с около 1,5 градуса.

Прогнозите за повече валежи зависят от процесите, които ще доминират над Европа. Те са за повишена циклонална активност през зимния сезон. В първата половина на сезона ще бъдат главно над Западна и Северна Европа, коментира доц. Господинов. След средата на януари явленията, които ще носят влага и валежи, ще са повече над Южна Европа, където е и България.

След сухото лято и есен ноември беше първият, в който се изпълни нормата за валежи. Някъде даже валя два пъти над нормата - София, Предбалкана, Родопите.

Нормалното за Западна България е през януари например да паднат между 30 и 40 литра дъжд и сняг на кв. м, а сега ще бъдат с около 20% повече. Има такава вероятност, но всичко е въпрос на това кой сценарий ще се реализира, обяснява проф. Рачев.

Валежите особено във втората половина на сезона ще са около и над нормата в цяла Югоизточна Европа. Вероятността за сняг е по-голяма, коментира доц. Господинов. Особено в планините. Дори да предположим, че при по-топло време в низините няма да има сняг, на високото ще има.

Проф. Рачев очаква валежите през зимата като цяло да са в рамките на средностатистическите за последните 30 г. Те са между 110 до 180 литра на кв. м в низините и котловините, а в планините - над 200 литра на кв. м.

Според доц. Господинов валежите ще са около и над обичайното за сезона. Скиорите ще могат да се радват на естествен сняг по пистите, допълва той.

На въпрос да очакваме ли сняг за Коледа проф. Рачев обясни: "Най-рано седмица преди празниците може да се предвиди дали ще има снеговалеж. В неделя вече се образува снежна покривка, като в ниските части тя вече се стопи. Трайно остана на височина над 1500 - 2000 метра, което е добър показател."

А доц. Господинов допълва, че не е изключено да има сняг в края на декември. Причината е, че към момента вероятността за циклонална активност през този период в района на Европа е голяма. А точно тези процеси водят до валежи, но е рано да се каже дали ще са точно по Коледа.

"Сравнително хладното време в планините ще даде възможност за запазването на натрупалата се покривка и може би на 8 декември ще може да караме малко ски - предполага проф. Рачев. А това е предпоставка за по-ранен старт на зимния сезон. Скиорите ще се зарадват, защото миналата година на пистата имаше 20 см, а останалата част беше хубава зелена трева."

А тази година рано образуваната снежна покривка ще създаде особен микроклимат, което води до задържане на отрицателни температури в местата над 1500 метра. От своя страна това ще даде възможност на снежните оръдия да работят след 8 декември. "Да се надяваме, че няма да има резки затопляния, които по принцип не са изключени в началото на зимата", добави климатологът.

 


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14