Еко

Зелено движение не одобрява изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ Козлодуй

  28.11.2023 18:12  
Зелено движение не одобрява изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ Козлодуй

С писмена позиция до медиите "Зелено движение" - една от партиите в управляващата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", се противопостави на решението на правителството
да се предприемат действия по изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Като аргументи срещу намеренията на властта формацията подчертава, че инвестицията в нови ядрени мощности е най-скъпа в сравнение с всички други налични технологии за производство на електрическа енергия и допълва, че нови ядрени мощности означават разходи за управление на нови ядрени отпадъци за столетия.

"Пренасочването на средствата за развитие на енергетиката единствено към нови ядрени мощности е проблем и за националната сигурност. Това е свръхцентрализирана индустрия, която създава зависимост от едва няколко световни доставчика на ядрено гориво, сред които Русия е най-големият", посочват от формацията.

Според представителите ѝ за да бъде България енергийно независима, "енергиен център на Балканите" или поне конкурентна на енергийния пазар в региона, е необходимо балансирано развитие на фотоволтаичната енергетика, наваксване при производството на вятърна енергия, оптимизиране на електропреносната мрежа, подобряване на свързаността и диверсифициране на методите за съхранение на енергия,включително в развитието на производството на зелен водород.

"Видно е, че дебатът за нови ядрени мощности идва като отговор на напрежението с предстоящото извеждане на въглищните централи. Подобна съпоставка обаче е напълно неуместна, предвид факта, че въглищните централи ще затворят много преди евентуално изграждане на нови ядрени блокове. Вместо да насочваме обществения дебат в грешна посока, днес е необходимо да се демонстрират резултати за бързото връщане на ПАВЕЦ "Чаира" в енергийната система на страната, нужно е ускорено, но съобразено с екологичното законодателство изграждане на евтини и надеждни мощности за производство на енергия от възобновяеми източници", пише още в позицията.

От "Зелено движение" критикуват и технологията, с която би трябвало да бъдат изградени двата реактора, а именно реактор тип АР-1000 на американската корпорация "Уестингхаус". Посочва се, че тя е избрана, без да са представени изискуемите социо-икономически анализи, оценка за въздействие на отпадъците и отработеното ядрено гориво, както и оценка за ядрената безопасност по отношение на предложената технология.

В средата на годината "Уестигхаус" подписа договор за предварителни инженерни дейности с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за изграждане на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй", предшестван от меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000. През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на компанията във Вестерос, Швеция, и е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

В средата на януари предишният парламент задължи правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Това стана по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на депутатите и от ДПС и "Демократична България".

Технологията за ядрени реактори AP1000от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe, твърди компанията.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14