Икономика

На първо четене: Забрана за продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни аромати

  22.11.2023 17:00  
На първо четене: Забрана за продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни аромати

Парламентът въведе забрана за предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни овкусители, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус или на интензитета на техния дим. Промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия бяха одобрени на първо четене. 

Депутатите предвидиха, когато нагреваеми тютюневи изделия са от категорията на "тютюневи изделия за пушене", на всяка потребителска и на всяка външна опаковка да се поставят предупреждения, информационни съобщения и комбинирани здравни предупреждения.

При съмнение, че предлаганите електронни цигари или контейнери за многократно пълнене не са безопасни, икономическите оператори, които ги предлегат, ще следва да предприемат незабпредлагаттвия за тяхното изземване от пазара. От "Възраждане" подкрепиха идеята. Димо Дренчев призова:

"Да намалим привлекателността на тютюневите изделия точно за подрастващите. Маркетинговите политики на производителите на практика таргетират точно децата. Правят се вкусове на ябълки, черешки, бананчета".

 Ще се прецизира и съдържанието на декларацията за правното обоснование за ползване на земеделски земи, която се подава за вписване в Публичния регистър на тютюнопроизводителите и декларация, че лицето разполага с обект или съоръжение за съхраняване на изкупувания тютюн. Промяната не бе подкрепена от БСП. Иван Иванов заяви:

 "Да отпаднат тези ограничения, тези административни тежести върху най-уязвимите производители".

От "Възраждане" апострофираха. Даниел Петров каза: 

"С какво са по-различни тези производители на тютюн, че да не могат да предоставят един документ за собственост или един документ за наем на земеделска земя, било то и под 5 декара".


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14