Анализи

Радев: Все по-трудно е войната между Русия и Украйна да се прекрати с дипломация

  20.11.2023 11:45  
Радев: Все по-трудно е войната между Русия и Украйна да се прекрати с дипломация

Тази война (между Русия и Украйна - б.р.)се превърна във война на изтощение и тези последици ще се лекуват изключително трудно. Конфликтът се разширява и към нас в Черно море. В този период става изключително трудно той да се решава със средствата на дипломацията.

Това каза президентът Румен Радев на конференция „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?", организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт".

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите, каза Радев.

Особено тревожен е въпросът защо повече от 70 г. на устойчив мир в Европа, войната отново бушува. Дори по време на Студената война, когато светът беше двуполюсен и белязан от изключително остро противопоставяне от двете свръхсили, се постигнаха редица глобални споразумения в областта на разоръжаването. Веднага след нея дори се наложи, че мирът не е даденост, припомни той.

Светът сега обаче се преформатира с неудържими крачки. Новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН, възходът на диктаторските режими и др. са част от един сложен, тежък и турбулентен преход, в който ставаме свидели, че силата на правото все повече отстъпва от правото на силата, посочи президентът.


Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпадът на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нестабилността се настани трайно. Трябва да си зададем въпросът коя е нашата голяма цел? - Незабавното възстановяване на мира и гарантирането на нашите ценности, допълни той. Според него обаче е важно да имаме безпристрастен поглед и да се направи обективен анализ на фактите. Радев анализира, че и Русия, и Украйна са допуснали дипломатически грешки.

 

Най-голямата грешка бе контранастъплението. Спомняте си за възторжения период, в който всички ние подтиквахме Украйна към него. Аз бях убеден, че точно преди него беше времето за сядане на масата за преговори. Тогава Русия беше слаба, зашеметена от загубата на територии. Споделих го това с президента Зеленски при визитата му в София - че няма военно решение на този конфликт и че единственото решение, е да се седне на масата на преговорите, каза Радев. Той подчерта, че вместо напредък, това контранастъпление е довело до загуба на множество човешки животи, а на бойното поле потънала и скъпата западна техника, която останалите страни, дариха на Украйна.

Тези формулировки, които чухте за хода на контранастъплението и за хода на войната не са мои. Аз да си се застраховам. Изводите обобщих от позициите на политици, висши военни и медии от Запад, посочи държавният глава.